01 června, 2007

Nebezpeční v nebezpečí

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Plánovaný protiraketový štít ve střední Evropě ochrání celý euroatlantický prostor, a pokud evropské země nevyjádří svobodnou vůli ke své ochraně, hrozí jejich zánik.
· Takové bylo vyznění projevu českého premiéra Mirka Topolánka, který přednesl na včerejší mezinárodní konferenci o americké protiraketové obraně.
· „Náš svět není bezpečný a bude pro nás bezpečný tím méně, čím více se v evropských zemích bude rozmáhat pocit, že není třeba se starat o obranu,“ prohlásil Topolánek.
· Podle premiéra nejde o radar a o deset protiraketových střel v Polsku, ale spíše o vyjádření svobodné vůle k obraně.
· „Mnoho lidí podlehlo falešnému dojmu, že nastal konec historie, že liberální demokracii už nemůže nikdo a nic ohrozit.
· Takto podle něj vypadá začtek konce každé civilizace, jakkoli byla mocná.
· Český premiér znovu zopakoval, že pro Rusko, které umístění protiraketového štítu v Česku a Polsku odmítá, systém nepředstavuje žádné ohrožení.

Premiér: Bez obrany nám hrozí zánik
1.června 2007, Lidové noviny
tes, čtk


Nemyslím, že tč.premiér Topolánek je kvalifikovaná osoba, i když se tak tváří, která by mohla věrohodně poučovat o tom, zda raketový systém představuje nebo nepředstavuje pro Rusko či pro nás, nebo někoho jiného, nebezpečí. Páni nahoře nemají ve zvyku svěřovat svému služebnictvu, byť dnes údajně suverennímu, svéprávnémy, svobodnému, svéráznému, atd…, detaily svých záměrů. Jim vždycky musí stačit pokyny nezbytné pro plnění jejich dílčí role.
Náš svět je nebezpečný proto, že ta jeho část, jíž jsme součástí, se chová vůči zbytku jako koloniální lupič a zabiják s nároky na totální dominanci. Existenci světa neohrožují ti, kteří se tomuto násilí brání v zoufalém boji o vlastní přežití.
To co ohrožuje tzv. liberální demokracii skutečně, je její pradátorská, žravá, násilnická povaha. A ta právě ji jednou zákonitě zahubí, jakkoliv se zdá být nyní mocná. Udáví se či praskne až bude chtít zhltnout celou zeměkouli.
Mají-li USA úmysly čiré jako lilie, nechť nabídnou Putinovi, aby ty své nové rakety a ponorky umístil třeba na Kubě a zamířil je na stejné cíle jako ty českopolské, čímž by pro USA samozřejmě nepředstavovaly žádné nebezpečí. Náš lepší svět by byl proti těm chudáčkum na Středním východě a okolí v bezpečí jako v maminčině náručí. A mezi imperiálními mocnostmi by mohlo zavládnout porozumění, láska, a trvalý mír až navěky

Žádné komentáře: