02 června, 2007

Moji Češi mi rozumějí

Dnes v Právu:

Prezident George W. Bush poskytl ve čtvrtek v souvislosti se svým nadcházejícím evropským turné rozhovor skupině novinářů z Polska, Itá1ie, Německa, ČR a Bulharska. Interview z Oválné pracovny Bílého domu včera zveřejnil na své internetové stránce polský deník Gazeta Wyborcza.
· Na dotaz ohledně svého příslibu zrušit víza do USA pro země střední Evropy odpověděl: "Rozumím frustraci Poláků nebo Čehů, kteří se musejí dívat, jak jejich sousedé z Evropské unie cestují do USA bez víz.
· Přejeme si, aby směrnice byly spravedlivé. A v Americe dnes probíhá debata o nových imigračních zákonech. Chci, aby šly tyto změny ruku v ruce se změnami vízové politiky. Nedokážu ale říci, kdy k nim dojde:' přiznal Bush.
· Na dotaz reportéra listu Gazeta Wyborcza k nesouhlasu řady Poláků se stavbou raketové základny šéf Bílého domu řek1, že USA jsou připraveny pomoci jejich zemi v případě jakéhokoli ohrožení.
· "Poláci se o své bezpečí nemusí bát. Máte bezpečnostní záruky - takové, že už ani lepši nemohou být. V případě ohrožení budeme s vámi," řek1 Bush.
· StaršíPoláci jsou podle něj méně důvěřiví, protože jejich země měla i v minulosti bezpečnostní záruky, a přesto byIy porušeny .
· "Tentokrát to ale bude jinak. Chtěl bych to velrni zdůraznit," dodal prezident a rozhodně odrnítl, že by Spojené státy výběru Polska a Česka pro protiraketový systém liovaly.
· Připustil ale, že se v tázce základny neshodují s Ruskem.
· "Ale to se mezi přáteli stává. Naším cílem je, aby základna bránila svobodné a demokratické země proti nebezpečným státům. Rusko mezi ně nepatří, víc k tomu není třeba dodávat, uvedl Bush.
· Dva novináři se pokusili vnést do rozhovoru prvek kritiky, v souvislosti s válkou v Iráku, příliš ale neuspěli.
· Vojenské invaze do Iráku nelitujeme.
· Prezident také nemá pocit, že by se od spojených států ostatní země odvracely.

Bush k vízům: rozumím frustracím Poláků nebo Čechů
2.června 2007, Právo


Moji Češi a Poláci, vy mi rozumíte, a já rozumím vaší frustraci. Zrušit víza, to by se vám líbilo, ale postavit a provozovat raketovou základnu něco stojí, a každý dolar je dobrý. Kdyby vás někdo ohrožoval, protože na něj míříte našimi raketami, věřím, že USA jsou připraveny v takovém případě pomoci, aspoň zlevněním těch víz.
Lepší bezpečnostní záruky snad ani nemůžete mít. V případě ohrožení budeme s vámi, budeme sledovat váš statečný zápas na obrazovkách našich monitorů. Že v minulosti byly naše bezpečnostní záruky porušeny? Tentokrát to bude jinak, rozhodně nebudeme výběru Polska a Česka pro naše rakety litovat, a nebudeme rušit, co jsem právě slíbil.
Naším cílem je, aby základna chránila svobodné a demokratické země proti nebezpečným státům. Rusko mezi nebezpečné státy nepatří. Yes, patří mezi státy vélmi nebezpečné.
Není pravda, že by se od Spojených států ostatní země odvracely. Ony už se nám drze smějí přímo do očí.

Žádné komentáře: