04 června, 2007

USA a neoconi spolu souvisejí, ale ne nutně

Dnes v Lidových novinách:

Návštěva amerického prezidenta vždy budí mimořádnou pozornost.
· George W. Bush přilétá do Prahy před cestou na summit G8 v Německu.
· Je úspěchem, že vrcholný představitel Spojených států zařadil Česko mezi státy, do kterých zavítá v rámci svého evropského turné.
· Co se týká protiraketové obrany, panuje všeobecná shoda, že má být součástí sil NATO.
· A nezáleží vůbec na tom, že technika je americká.
· To je dáno tím, že Evropané na rozdíl od Američanů nedávají na obranu dost peněz.
· Kdo říká, že bychom raději měli budovat evropský protiraketový deštník, musí také občanům vysvětlit, že by to znamenalo zmnohonásobení vojenských výdajů.
· Jde o vůli k obraně, ne o radar
· Podstatné je, že hrozba ze strany darebáckých států je reálná, a bylo by velkou chybou ji podcenit kvůli malicherné snaze získat pár aktuálních politických bodů.
· Otázka nezní: „Jste pro radar, nebo proti radaru?
· “ Správně se musíme ptát: „Máme, či nemáme vůbec vůli bránit bezpečí své vlastní a svých spojenců?
· “ Bez radaru nakonec můžeme přežít, ale bez ochoty k obraně svobody a demokracie nikoli.
· Každý stát, jakkoli malý, je stejně důležitý při hájení lidských práv, svobody, demokracie, bezpečnosti.
· Každý má svůj vlastní hlas a může suverénně říci ne i supervelmoci.
· Nemůžeme však říci ne na naši globální odpovědnost.
· Žijeme ve šťastné zemi a spolu s USA se můžeme, a musíme podílet na tom, aby to tak zůstalo, aby se udržoval a rozšiřoval prostor svobody, prosperity a bezpečí.
· Této snaze říkám za českou vládu ano.
· Mirek Topolánek

Radar a víza spolu nesouvisejí
PRAHA 4.června 2007, Lidové noviny
Mirek Topolánek


Tak k nám přilétá nejmocnější muž planety. To tedy máme štěstí, kdyby tomu tak nebylo, mohli bychom se obávat, že jeho cesta by směřovala nejspíš někam k mezinárodnímu soudnímu tribunálu pro válečné zločiny, a ten v krásné matičce Praze nezasedá. Chci tím říci, že bych nespojoval do jednoho výroku spojenectví se Spojenými státy a spojenectví s neokonzervativci, kteří tam jsou tč.u moci. Není to náhodou podobné jako kdybychom např. ztotožňovali vztahy k Německu jako takovému se vztahem k německému fašismu a nacismu?

Pokud by nám opravdu hrozilo od tzv. darebáckých zemí nějaké nebezpečí, nebyla by to ve skutečnosti odvozená obranná zoufalá reakce na teror, kterého se tzv. Svobodný svět dopouští na zbytku světa coby kolonizátoři a imperiální dobyvatelé? Agrese v Iráku tento dlouhodobý proces zatím završuje.

Kolaborace české vlády s americkými neokonzervativci ve věci raketové základny,vydávaná za spojenectví se Spojenými státy, navozuje pocit, že hraje ve skutečnosti podobnou roli proti českému národu, jakou kdysi plnili henleinovci pro hitlerovské Německo. Reálie jsou v detailech odlišné, ale postata je obdobná.

Údajný výrok M.Zemana "Považuji preventivní útok na Írán za efektivnější než radarovou základnu" (na jiném místě dnešních LN) ukazuje, že zrůdnost myšlení nemusí být typickou vlastností jen vybraných představitelů imperiálních mocností. Jen někteří, ač mimořádně schopní, narodivše se do malých poměrů, nemají zkrátka to štěstí, aby to na imperátora dotáhli.

Žádné komentáře: