05 června, 2007

Ani Ahmádinežáda, ani Bushneřáda

Dnes v Lidových novinách:

Nechápu protiamerickou hysterii, která se v posledních letech rozpoutala v Evropě a v posledních týdnech vzkypěla i u nás.
· Ten kriticismus, který pěstuje i část americké mládeže a intelektuálů: moji američtí přátelé, vesměs lidé z akademických kruhů a křesťané, jsou „antibushovci“.
· Jenomže tento zdravý a nutný kriticismus se propojil s autodestruktivními tendencemi Západu: S marxismem, který stále žije v podloží euroamerické kultury a na mnoha univerzitách přímo kvete.
· Svět se po roce 1989 zase tolik nezměnil.
· Rusko obnovilo imperiální rétoriku a začalo vydírat malé státy kolem sebe (nejnovější případ Estonska!).
· A zase stojí proti těmto hrozbám Amerika jako jeden ze dvou pilířů západního světa – a zase se po Evropě nadšeně demonstruje...proti Americe.
· Nevolám po demonstracích na podporu George Bushe.
· Jen je mi líto, že tisíce lidí pokládají za důstojné a spravedlivé, aby se angažovali v demonstracích proti Bushovi a vyvolávali hesla o míru a o zastavení amerického imperialismu – ale jen málokoho z těchto lidí pohoršuje porušování lidských práv v nezápadním světě
· Důstojné a spravedlivé je uvědomit si, jaké jsou fundamenty našeho světa.
· A těmi je, navzdory všem marxismům a dekonstrukcím, tradice vzešlá z antiky a z křesťanství, tradice respektu ke svobodě jednotlivce, neboť duše každého člověka má neopakovatelnou hodnotu.
· Z této tradice vzešla moderní demokracie. Ta demokracie, která umožňuje svým občanům i demonstrovat a vykřikovat všemožná hesla, včetně hesel proti demokracii.
· Spojené státy americké vzešly z této tradice, která je i naší tradicí.
· Georgi Bushovi se možná věci nedaří. Avšak není pochyb, že hodnoty, o které Bushovi jde, jsou hodnoty, které Amerika sleduje trvale a o které má jít i nám – hodnoty svobody, demokracie a lidských práv.

To opravdu chcete radši Ahmadínežáda?
5.června 2007, Lidové noviny
MARTIN C.PUTNA, literární historik


Několik poznámek:
1) Marxismus stále žije proto, že stále žijí, a naopak se prohlubují problémy lidské společnosti, které Marx odhalil a ukázal možnou cestu k jejich řešení. Nejsou dořešeny.
2) Lidé právem pokládají za důstojné a spravedlivé demonstrovat proti tomu co považijí za nedůstojné, nespravedlivé, ba zločinné.
3) Moderní demokracie (kolonialismus?, imperialismus?) vzešla z antiky (otrokářství?), křesťanství (feudalismu?), z tradice ke svobodě jednotlivce? Pokud tím jednotlivcem není otrok, nevolník, nezaměstnaný, bezdomovec, nenašinec a podobný odpad (lepší ?) společnosti.
Tato moderní demokracie při vědomí mocenské převahy umožňuje svým občanům demonstrovat, žvanit co chtějí, pokud podstatu systému této moderní demokracie neohrozí.
4) Bushovi prý jde o hodnoty, které Amerika sleduje trvale a o které má jít i nám. Škoda, že právní vědomí toho NÁM se nemůže zbavit důvodného podezření, že Bush je vlastně válečný zločinec. Dost mocný na to, aby na této zemi nebyl tribunál, který by ho soudil. Nad ním už je jenom Bůh. Ale to je ten boss, který si ho najal.

Žádné komentáře: