01 srpna, 2006

Konec války civilizací?

Dnes v Lidových novinách:

Je nejvyšší čas, aby Západ sankcemi a jednotným postojem zastavil íránský jaderný program
  • Pozornost světa se nyní upírá na boje v Libanonu a pásmu Gazy, všechny souvislosti ale nevyhnutelně poukazují k Íránu.
  • Diplomacie, která se tímto problémem zabývá, však neustále zůstává pozadu za událostmi.
  • V době, kdy na libanonská a izraelská města dopadají bomby a Izrael znovu obsazuje části Gazy, zůstává návrh takzvané šestky (USA, Británie, Francie, Německo, Rusko a Čína) z loňského května na jednání s Íránem o jeho programu výroby jaderných zbraní i nadále bez odpovědi.
  • Možná že Teherán považuje téměř prosebný tón některých výzev, jež mu byly adresovány, za známku slabosti a nerozhodnosti.
  • Dosud se šestka vyjadřovala jen vágně o tom, jak bude reagovat na neochotu Íránu k jednání, pouze pohrozila nespecifikovanými sankcemi Rady bezpečnosti OSN.
  • Jestliže však slepá ulička mezi nervózní trpělivostí šestky a sarkastickým výsměchem ze strany íránského prezidenta povede de facto ke smíření se s íránským jaderným programem, pohasnou vyhlídky na multilaterální mezinárodní pořádek všude na světě.
  • Moderní, silný, mírumilovný Írán by se mohl stát pilířem stability a pokroku v oblasti.
    K tomu ale nemůže dojít, pokud se íránští vůdci nerozhodnou, zda chtějí reprezentovat myšlenku, či národ, jestli je jejich základní motivací křížové tažení, nebo mezinárodní spolupráce.
  • Cílem diplomacie šestky by mělo být donutit Írán, aby se k tomuto výběru postavil čelem.
    Nelze prostě Íránu dovolit, aby naplnil svůj sen o imperiální vládě v oblasti tak důležité pro zbytek světa.
  • Naopak Írán, který by se soustředil na rozvoj vloh svých občanů a zdrojů své země, by se neměl od Spojených států čeho obávat.
  • V konečném důsledku však musí Spojené státy být připraveny obhájit své snahy zastavit íránský program jaderných zbraní.
Jak dál ve vztazích s Íránem
1. srpna 2006, Lidové noviny
Kissinger, bývalý ministr zahraničí USA


Když chci někomu rozbít hubu, záminku si najdu.
Copak bylo nutné aby Husajn měl skutečně ZHN k tomu aby byl přepaden a okupován Irák?
Ani Írán vůbec nemusí ZHN doopravdy vyvíjet k tomu aby ho ve vhodné postihl podobný osud. Prozatím je výhodné jej sankcemi oslabit.
Poskytněte vlastním váhajícím lidem nějaké výhody (např.levnější benzin), a oni s láskou a pochopením vašim krkolomným záminkám uvěří.
Až se vymyslí nebenzinové motory, nebude třeba ropné země řadit do říší zla.
Až takovým zemím nebude už vůbec co vzít, může slavnostně skončit válka civilizací.
Ovšem, pořád se nám ještě ze strategických důvodů může hodit samotný prostor který zbytečně zabírají…