31 srpna, 2006

Topolánky podle skal…

Dnes v Lidových novinách

Zhroucení státních financí hrozí kvůli odkladu reforem zdravotnictví, penzí a sociálního systému
· I přes obrovské zpoždění nedojde v příštím roce v reformách k významnému posunu.
· Důvodem je politická situace, která nepřeje nutným, ale nepopulárním opatřením.
· A těmi úspory v oblasti penzí, zdravotnictví a změny systému důchodů každopádně jsou.
· Pro reformy totiž jasně nehovoří ani jedna z pravděpodobných variant politického vývoje: menšinové vlády ať už ODS nebo ČSSD, ani velká koalice.
· Provedení bolestivých škrtů nesvědčí ani riziko předčasných voleb, které jsou na spadnutí.

Špinavou práci nechat odborníkům
· Předčasné volby by mohly otevřít cestu k potřebným změnám.
· Vítězná strana by už měla větší šanci, že dokáže sestavit stabilní vládu s dostatečnou podporou v poslanecké sněmovně.
· Riziko patu se však ani v případě předčasných voleb nedá vyloučit.
· Jistotou pro provedení reforem by tak byla úřednická vláda, která by spravovala stát do předčasných voleb.
· Podmínkou pro její sestavení je však dostatečná podpora politickými stranami, které by zároveň musely odborníkům nechat prostor pro nepopulární škrty.
· Tato varianta by byla pro české politiky výhodná kvůli tomu, že by se nenamočili do úspor, které by snížily životní úroveň českých domácností.

Reformy jdou na rok k ledu
31. srpna 2006, Lidové noviny
Vladan Gallistl, vedoucí ekonomiky LN


Slova reforma a zefektivnění navozují představu jakéhosi společenského pokroku, a mají tak zmást voliče. V pojetí pravice se tím ovšem myslí zejména odbourávání sociálních vymožeností občanů. V.Galisti se obává, že dosažení tohoto pokroku dnes nesvědčí ani riziko přečasných voleb. Vysvětlujte voličům, že plýtváním nejsou milionové příjmy tunelářů, nýbrž že je to sociální systém, který je třeba bolestně reformovat! Naopak, voliči je třeba zatajit co ho čeká, když dá svůj hlas pravicovým reformátorům a zefektivňovatelům. Lépe bude, míní V.Galisti, na nepopulární škrty a snížení životní úrovně českých domácností nastrčit vládu odborníků, aby se vlídné tváře ODS, číhající v pozadí, tou špinavou prací nepošpinily. Jestli se podraz podaří, modrým topolánkovým mužíkům sponzoři podle zatleskají.