30 srpna, 2006

Nesystémový Palata

Dnes v Lidových novinách:

Komunistickou stranu poslali voliči ke dnu. Na hladině ji drží jen neschopnost demokratů.

· Předseda ODS Mirek Topolánek toho za poslední týdny mnoho moudrého neřekl. Když ale označil Komunistickou stranu Čech a Moravy za „nesystémovou“, tak se výjimečně trefil.
· Nesystémová strana KSČM je přes svůj - řekněme to natvrdo - katastrofální výsledek obletovaná, jako kdyby volby vyhrála nebo přinejmenším patřila mezi vítěze.
· Jsou víc než kdy předtím z pohledu demokratického systému extrémistickou stranou, kterou není nutné a není ani potřeba do systému vtahovat.
· Volba Václava Klause hlavou státu je výjimkou, jež navíc, i kdyby druhý prezident České republiky do konce svého pobytu na Hradě činil jen dobro, zůstane rudou skvrnou na Klausově štítě. Ale budiž, Klaus by se bez komunistů prezidentem nestal.
· Na rozdíl od v podstatě politicky přesluhujícího prezidentského penzisty Klause měli Jiří Paroubek a Mirek Topolánek (a byť to vypadá nepravděpodobně, stále mají) možnost s komunisty nespolupracovat.
· A nechat je dohnít na okraji politického systému.
· Vedle Václava Klause, který udělal první krok, si spoluprací s komunisty zdánlivě usnadnil život už za svého premiérování Jiří Paroubek.
· Místo složitého vyjednávání a hledání kompromisu v koalici se jednodušeji dohodl s komunisty.
· Systém s nesystémovou stranou zafungoval, a tak se ho Paroubek v podobě menšinové vlády pokusil zopakovat po volbách.
· Na komunisty si ve své nejslabší chvíli, když už se lidovecko-socialistická vláda zdála být porozena, vzpomněl i Mirek Topolánek.
· Lidovci v krajích zachránili nejen čest své strany, ale i čest ODS, jež už stihla první kolo vyjednávání s komunisty.
· Nelze se divit, komunistům narostla křídla.
· Něco víc než dvacítka komunistických poslanců není něco, bez čeho by se nedala sestavit vláda, dokonce ani na ústavní zákony komunisty nikdo k ničemu nepotřebuje.
· Je možné je ignorovat a strana jako KSČM si nic jiného než tiché pohrdání nezaslouží.
· Takových „nesystémových“ stran jako čeští komunisté po Evropě je a nikdo je do vlády netahá a ani to nikoho nenapadne.
· A dlužno podotknout známou věc, na niž se však často zapomíná, že z hlediska své „nesystémovosti“ patří KSČM k tomu nejhoršímu, co lze v dnešní Evropě, dokonce i té neunijní najít.

Komunisti jsou k ničemu
30. srpna 2006, Lidové noviny
Luboš Palata, redaktor LN


Komunisti v naší společnosti jsou fakt asi k ničemu. Nedají se použít k odbourávání sociálních vymožeností, schvalování americké základny, snad ani dobrý guláš by se z nich neudělal.
Pokud jde o nesystémovost, záleží o jaký systém kráčí. Např. mezi syčáky se normální člověk, třeba i slušný policajt, jeví jako krajně nesystémový.
Poněkud nesystémový se mi dnes zdá i L.Palata. Očekával jsem, že v závěru navrhne výměnu nesystémových komunistů za systémové sudetské němce.