12 srpna, 2006

Podle některých svědectví…

Dnes v Lidových novinách:

Fidel Castro se zítra dožije osmdesátky.
· Kým je nejdéle vládnoucí diktátor na světě?
· Jak to, že dokázal přežít všechny atentáty a politické krize?
*
· Když navštívíte rodiště Fidela Castra u vesnice Birán na východě Kuby, průvodce vám mimo jiné pyšně sdělí, že jeho vůdce přežil přes 670 pokusů o atentát.
· Většinu z nich zorganizovali Američané nebo radikální Kubánci.
*
· Na Havanské univerzitě začal Fidel nosit zbraň a podle některých svědectví zde zabil své první odpůrce.
· Přiznal se k útoku na kasárna, aby ihned řekl, že se jeho spolubojovníci nedopustili žádného zločinu, protože chtěli jen „to nejlepší pro svou zemi… tato generace nebude stát tváří v tvář nebezpečí ztráty sebe samé“.
*
· Dalším fíglem, který má Kubánce držet v poslušnosti, jsou tvrdé životní podmínky.
· Nenechává snad Fidel Castro většinu Kubánců žít v bídě schválně?
· Vždyť mnozí tak mají plné ruce (i hlavu) práce se sháněním jídla a na plánování povstání jim nezbývá čas ani energie.
· Vůdce má navíc v ruce starý trumf - ekonomické embargo, které na ostrov již před více než 40 lety uvalily Spojené státy.
· Vždy může - a také to dělá - ukázat prstem na Američany a démonizovat jejich údajné úsilí Kubu zcela zničit nejen vojensky, ale rovněž ekonomicky.

Socialismus, nebo smrt?!
12. srpna 2006, Lidové noviny
Eduard Freisler, redaktor LN Autor (* 1974) je redaktorem LN, zabývá se hispánským světem


E.Freisler přináší zajímavé historky ze života Fidela Castra. Ten prý po přepadení kasáren řekl, že jeho spolubojovníci se nedopustili žádného zločinu, protože chtěli jen to nejlepší pro svoji zemi. To nejlepší pro svoji zemi zajisté chtěli i Američané, kteří prý zorganizovali většinu z více než 670ti atentátů na Fidela. Podobné argumentace se tuším drží i současní teroristé, včetně těch státních.

Na Havanské univerzitě prý začal Fidel nosit zbraň a podle některých svědectví zde zabil své první odpůrce. Mně se dnes k ránu zdálo, že podle jiných svědectví Castro své odpůrce nezabil, nýbrž podělil je pralinkami…

Fidel všechno šťastně přežil a tak mohl Kubánce držet v poslušnosti takovým fíglem, jako jsou tvrdé životní podmínky. Pravda, přisvojení si zásluh za objevení tohoto triku mu překazili Američané svým více než čtyřicetiletým embargem. Stejně by bylo zajímavé, jak by se Američané potýkali s podobným embargem třeba jen týdenním.

Ještě k těm pralinkám. Že by byly podle ještě dalších svědectví otrávené?