08 srpna, 2006

Dnes si zapomínáme výročí…

Dnes v Lidových novinách:

Výroky Lubomíra Zaorálka o KLDR připomínají přístup britských politiků k Hitlerovi
· Poslední britský předválečný velvyslanec v Berlíně sir Nevile Henderson se mnohokrát sešel Hermannem Göringem. Netajil se k němu obdivem - napsal, že jemu, i dalším nacistickým pohlavárům, má být Německo za mnoho vděčné.
· Onen duch appeasementu, krásně zvěčněný v Hendersonově knize, se v českém prostředí naposledy zjevil v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT v podobě předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
· Ten při debatě o protiraketové základně pronesl několik výroků, z nichž minimálně jeden týkající se severní Koreje a chyb v přístupu světa při rozhovorech s KLDR stojí za zmínku.
· Během své návštěvy KLDR loni na podzim zase používal slova jako, že severní Korea má o dohodu „upřímný zájem“ (ČTK 19.října 2005).
· Bohužel ze Zaorálkovy rétoriky se dá usuzovat, že mnohému z toho, co říká, skutečně věří.
· Jinými slovy, kantovský či wilsonovský idealismus a víra v „upřímnost“ druhé strany vítězí nad pragmatismem a sebereflexí.
· Samozřejmě je nutné vést debaty se Severokorejci, Íránci a kýmkoli dalším, kdo se přestane chovat dle „dobrých mravů“.
· Bombardování není rozhodně nejlepší přístup.
· Severokorejcům současná situace vyhovuje, a proto mají při jakýchkoli jednáních převahu. Úvahy o jejich upřímnosti proto postrádají smysl.
· Je to podobné jako s vírou britských politiků a úředníků v Hitlerovu upřímnost.
· Lubomír Zaorálek a další, kteří se snaží angažovat v řešení severokorejského problému, by si měli často připomínat výrok amerického prezidenta Theodore Roosevelta: „Mluvte jemně, ale mějte v ruce velkou hůl“.

Duch appeasementu
8. srpna 2006, Lidové noviny
František Šulc, redaktor LN


Samozřejmě je nutné vést debaty se Severokorejci, Íránci a kýmkoli dalším, kdo se přestane chovat dle „dobrých mravů“, jak praví F.Šulc o známých říších zla. V těchto dnech zapomínáme 61. výročí Hirošimy a Nagasaki, a to je dobrou příležitostí připomenout si ony říše zla, které se snaží vyrovnat se svým předchůdcům v rozfašírování desetitisíců civilistů jednou ranou. Chtěly by taky vydírat svět „velikánskou holí“ do ruky v podobě jaderných zbraní, aby pak taky mohly hovořit jemně jako jejich velké vzory. Takové země se rozhodně nechovají dle „dobrých mravů“ jako my. Bombardovat je ale rozhodně není nejlepší přístup, co kdyby nějakou tu hůl už měly po ruce.