22 srpna, 2006

Opěrná téze

Dnes v Lidových novinách:
Václav Klaus se mýlí: islamismus není přeceňovaný
· Prezident Klaus se v rakouském Alpbachu pokusil udělat všem tápajícím jasno v tom, které hrozby jsou skutečné a které jen domnělé. „Jsem přesvědčen, že je člověk ve své existenci ohrožován jen a jen absencí svobody,“ zněla jeho opěrná teze.
· Václav Klaus se snažil mluvit jako politický filozof, který se soustředil na problém svobody. Pak je ovšem zvláštní, proč označil za jedno z „přeceňovaných nebezpečí“ islamismus, jehož radikální formy vedou právě k omezování svobody.
· Za nedoceňované naopak Klaus označuje druhé nebezpečí: postdemokracii a „evropeismus“. V tomto ohledu je možné souhlasit, byť se můžeme dohadovat o míře této hrozby.
· Ale bagatelizovat nebezpečí islamismu kvůli tomu opravdu, ale opravdu nemusíme...

Liché a sudé obavy
22. srpna 2006, Lidové noviny
Petr Pešek


Klausovu opěrnou tézi považuji za správnou. Jako násilník, lupič, tunelář, se cítím ve své existenci ohrožen jen a jen absencí své svobody, a to vinou policie a soudů, kteří si trapně mé jednání vysvětlují po svém.
Jako agresor, okupant, kolonizátor se podobně cítím ohrožen postoji a jednáním různých odbojářů, obránců vlasti, zuřivě se bránících ropných apod. říší zla, zkrátka teroristů. Nejde jim o nic jiného než omezovat moji svobodu např. levně se prohánět po dálnicích Brusel-Washington-Praha a přidruženém okolí.