14 srpna, 2006

Škoda i těch dvou stovek

Dnes v Lidových novinách:

Máme dvě špatné možnosti, velkou koalici a předčasné volby.
· Vláda vzešlá z těchto voleb v dalších čtyřech letech přerozdělí skoro čtyři biliony korun.
· A právě o tom politika je: jde o způsob rozhodování, jak a od koho vybrat a jak a komu přerozdělit každý rok skoro bilion korun.
· Vznik vlády je proto něčím velmi důležitým, není vůbec jedno, kdo a na základě jakých programových zásad bude další čtyři roky ony čtyři biliony vybírat a rozdělovat.
· A pokud povolební složení sněmovny nabízí pouze velmi problematické či vyloženě špatné varianty, pak je také zcela legitimní a rozumné uspořádat nové hlasování, které na otázku, kdo má v zemi vládnout, odpoví jednoznačněji a vlastně i více zodpovědně.
· Není vůbec nutné uchylovat se k velkému skoku od poměrného k většinovému systému, úplně by stačila třebas jen mírná úprava stávajícího volebního systému anebo přijetí nějaké formy systému smíšeného.

Volby nás stojí dvě stovky
12. srpna 2006, Lidové noviny
Josef Mlejnek jr. politolog


Nelíbí se nám tak docela výsledek voleb? Stačila by třebas jen mírná reforma stávajícího volebního systému…Kdyby nestačila, tak to bude chtít uchýlit se k velkému skoku od průměrného k většinovému systému. A kdyby ani to nebylo ono? Pak by nezbývalo než nedovolit občanům míchat se do vážných věcí vůbec. Jako tomu zřejmě bude při odkývání té raketové základny bez referenda.