07 srpna, 2006

Pátá kolona

Dnes v Lidových novinách:

Kdyby tak tatík Žižka vstal/ ten by se na nás podíval/ jací jsme rebelanti/ V ruce plácačky na mouchy/ v hlavě máme rampouchy/ to jsme čeští rebelanti. - Tuhle písničku mi maminka zpívala za válečných večerů.
· Krom veselého rytmu mi nedocházelo nic: že autora Karla Hašlera nacisté dávno umučili v mauthausenském koncentráku, ani že jeho vrazi jsou stejní fešáci v uniformách jako ti, co kolem nás chodili do nové vinohradské sokolovny.
· A musel přijít „ústavní cestou“ únor 1948 a „bratrská pomoc“ v srpnu 1968, abych začal chápat, že text Hašlerova kupletu není žádný novelty song, krátkodechá aktualitka, ale nadčasová a sžíravě výstižná charakteristika našineckého rebelantství.
· Co Hašler tušil, potvrzují dnes výzkumy veřejného mínění.
· Máme-li se bránit okupantovi, vymyslíme deset důvodů, proč a jak se s ním raději dohodnout - a ještě víc obvinění na adresu našich „velkých“ spojenců, kteří nám nepomohli.
· Chceme svobodu, ale žádnou brannou povinnost.
· Stejně bychom se neubránili, ať nás brání naši spojenci.
· Jen ať od nás nevysílá Svobodná Evropa, zvláště ne z Prahy.
· A hlavně žádné protiraketové americké základny.
· Co bychom z nich vlastně měli?
· Obchody?
· Američané si stejně všechno dovezou, jak pohotově domyslel první komunista sněmovny Vojtěch Filip.
· Argumentovat důležitostí referenda v zemi, jejíž předchozí státní útvar, existující 68 roků, zrušili politici od stolu, páchne účelovostí a pokrytectvím.
· Pokud odpůrci americké základny neuvedou silnější argumenty než dosud, hlasuji ANO.
· A pískám si pochod amerických námořníků.

Přechytračíme i USA?
7. srpna 2006, Lidové noviny
JIŘÍ ČERNÝ


„Máme-li se bránit okupantovi, vymyslíme deset důvodů, proč a jak se s ním raději dohodnout…“, praví J.Černý. Nedohadujme se tedy s novodobými okupanty a braňme se novému zkolonizování nebo zotročení. Nedovolme, aby si z naší země udělali skládku na odpady, nebo ji zneužili pro světovládné avantýry. Novodobé protektoráty navyžadují přímé vojenské obsazení k prosazení vůle okupanta, neobejdou se ale jako dřív bez páté kolony kolaborantů, zejména v médiích.