11 března, 2006

Opravdové řešení je respektovat ostatní

Dnes v novinách:

Aféra kolem karikatur Proroka Muhammada vyostřila vztahy mezi arabským Blízkým východem a Evropou.
· Bližší pohled ukazuje, že islám je tu jen záminkou.
· Ve skutečnosti mají na konfliktu zájem vládnoucí bezpečnostní a vojenské struktury arabských zemí.
· Pokud proti nim nevyvineme dostatečný tlak, budeme se v budoucnosti potýkat nejen s nestabilitou, ale možná také s rozsáhlým vojenským konfliktem.
· Uvědomujeme si však dostatečně evropskou odpovědnost za vývoj na Blízkém východě? Jedinou cestou k řešení je okamžitý, jasný, bezpodmínečný a tvrdý tlak na změnu poměrů.
· Měli bychom se zaměřit především na dodržování zákona, na nastolení rovnosti ekonomických příležitostí, a v jejich důsledku na dodržování lidských práv, včetně demokracie, svobody slova a vyznání.
· Proti Íránu je nutno zavést inteligentní sankce: zastavit pohyb jeho diplomatů, zamezit cestování prezidenta, neumožnit Iran Airu létat do zahraničí, vyloučit zemi z mistrovství světa ve fotbale.
· Sýrii je nutné měřit stejným metrem…
· Ostatním státům Blízkého východu je nutno zastavit vojenské dodávky a vojenskou rozvojovou pomoc poskytovat pouze pod přísnou kontrolou a ve vztahu ke konkrétnímu plnění závazků.
· Měli by být propuštěni političtí vězni, ve větší míře poskytována stipendia a další programy na rozvoj vzdělanosti.
· Tlak by měl směřovat také na rozvoj zaměstnanosti pomocí reinvestic ropných příjmů, vnitroarabského obchodu, budování energetických a dopravních sítí.
· Opravdové řešení je ale jediné: omezení spotřeby energie, tedy ropy.
· Změnami globálního klimatu se snad Evropská unie bude zabývat.
· Jsou to ale Spojené státy, které pokud chtějí zůstat lídrem světového vývoje, musejí přijmout vedoucí roli v politice novodobé synkrese.

Problém není islám, ale ropa
11. března 2006
Jana Hybášková, poslankyně Evrospkého parlamentu, Lidové Noviny


Kde se bere ta neuvěřitelná drzost a nestoudnost s jakou se zde mluví o nutnosti zasahování Evropy do záležitostí jiných. Tvrdý tlak, zastavit pohyb, vyloučit, sankcionovat. A't se zbytečně nemnoží a neprožírají to co my zde v Evropě a naši kamarádi nutně potřebujeme ke svému blahobytu. Takhle zní nadřazený jazyk neokolonizátorů, imperialistů, lupičů.

Žádné komentáře: