15 března, 2006

Bezmocný svět má naději

Dnes v novinách:

Všechna jednání a předstíraná snaha o kompromis vedou Írán k jedinému cíli. Výrobě vlastní jaderné zbraně. Svět je v zásadě bezmocný.
· Za zavřenými dveřmi pokračovaly i včera konzultace Rady bezpečnosti OSN, jejíž členové se snažili najít způsob, jak zabránit Iránu ve výrobě atomové zbraně.
· Ze všech mlhavých náznaků posledních dnů zní nejjasněji věta íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. „Neexistuje žádná síla, která by mohla Íránu vzít technologii pro výrobu jaderného paliva," citovala Ahmadínežáda americká agentura AP.
· Prohlásil také, že v otázce jaderného programu Írán odolá tlaku OSN.
· Světová organizace může v krajním případě vyslovit souhlas i s vojenskou intervencí do Íránu, ale že by se Rada bezpečnosti k tomu odhodlala, je přinejmenším nepravděpodobné.
· Írán se tváří, že vyjednávat chce a rezolutně popírá snahu jadernou zbraň vyrobit. Svět už dávno tomuto chlácholení nevěří.
· „Některé státy světa, zvyklé podvolovat své vůli jiné národy, budou muset uznat, že nastala nová doba," tvrdí íránský prezident. "Pokud dáme těmto surovcům šanci, tak příště budou říkat, že nemáme právo ani na vlastní univerzity."

Teherán hraje se světem hru Severní Koreje
15. března 2006, Lidové noviny
LUBOŠ PALATA
http://lidovky.zpravy.cz/ln_noviny.asp?r=ln_noviny&c=A20060315_000015_ln_noviny_sko&klic=212170&mes=20060315


Luboši Palatovi neuniklo, že Irán určitě vyrábí atomové zbraně. Říká to prezident Bush a ten se nemýlí. I ten Husajn musel ty zbraně mít, jinak by dnes přece nebyl Irák okupovaný. Zájem USA je potvrzením pravdivosti jakékoliv téze. Až bude mít Irán jadernou zbraň, bude obtížné jej obsadit kvůli ropě jako Irák. Zaútočit hned je taky obtížné, protože hoří kalhoty vtom Iráku. Kdyby nehořely, bylo by zbytečné zdržovat se s Radou bezpečnosti.
Třeba na něco přijde Luboš Palata.

Žádné komentáře: