21 března, 2006

Český jestřáb předčí amerického

Dnes v novinách:

"Iráčtí“ jestřábi v USA začínají ztrácet nervy, byla by ale škoda podlehnout deziluzi.
· Válka v Iráku dospěla do „vietnamské“ fáze.
· Vietnam začíná připomínat ztráta nervů části kdysi válečnicky orientované západní elity
· Popularita amerického prezidenta George Bushe se usadila v suterénních číslech.
· Na stole je otázka případného rozdělení země na kurdskou, sunnitskou a šíitskou oblast
· Zkušenosti praví, že horké hlavy je nejdřív třeba od sebe oddělit i na několik let, než je možné pokoušet se opatrně o řešení. Rozdělení Iráku má úskalí, není to dobrá varianta, ale ostatní vypadají hůř.
· Přílišné ambice vedou k deziluzi a uprostřed jejích chapadel se právě nacházíme. Byla by škoda, kdyby nás k sobě stáhla úplně, vždyť osvobození Iráku přineslo mnoho pozitivního.

Válka není prohraná
21. března 2006, Lidové noviny
Tomáš Klvaňa, publicista
http://lidovky.zpravy.cz/ln_noviny.asp?r=ln_noviny&c=A20060321_000040_ln_noviny_sko&klic=212267&mes=20060321


Válka s teroristy není prohraná, je to jen dlouhý zápas s těmi, kteří doufají, že ztratíme trpělivost a nervy, říká Tomáš Klvaňa. Jeho rozhodnost by mohla být příkladem jestřábům v USA, kteří na rozdíl od toho našeho, českého, nervy ztrácejí. Tomáš si už dávno myslí, že nemá cenu mluvit o demokracii v Iráku, že by bylo lépe rozdělit irácké králíky do kurdských, šíítských a sunitských kotců, a byl by pokoj.
Možná má pravdu, možná ne. Možná by to spíš chtělo oddělit od sebe ty co z různých důvodů jsou ochotni spolupracovat s nepřítelem, od těch, kteří si myslí, že válka se spojeneckými teroristy není prohraná, že je to jen zápas na dlouhou dobu s těmi, kteří sázejí na to, že my, Iráčané, ztratíme trpělivost a nervy.
Problém je, jak je rozeznat.

Žádné komentáře: