01 března, 2006

Fyzik coby politická zbraň

Dnes v novinách:

Přečetl jsem si včera interview pana prezidenta poskytnuté novinám Komersant v souvislosti s nadcházející návštěvou ruského prezidenta Putina v naší zemi a mám potřebu se k němu vyjádřit.
· President Klaus říká, že „energetickou alternativou ruského plynu pro Evropu je nejen neruský plyn, ale hlavně jiný zdroj energie, zejména energie jaderná. Pokud budou Evropu ovládat zelené lobby, pak budeme i nadále velmi snadno manipulovatelní jakýmkoli dominantním dodavatelem plynu".
· S těmito prezidentovými slovy nelze než vřele souhlasit. Jaderná energie poskytuje - a to nejen naší zemi - zdroj energie, který není závislý na kapricích dodavatele či jeho politických ambicích
· Ruský plyn je používán jako politická zbraň. Kdyby Rusko bylo klasickou západní demokracií, bylo by to jiné. Kde ale končí v Rusku Gazprom a kde začíná Putin? Copak prezident Klaus nečetl verše sovětského básníka Majakovského: My govorim: Lenin, podrazumevajem: partija, my govorim: partija, podrazumevajem: Lenin? Dnes můžeme parafrázovat: Říkáme: Putin, myslíme: Gazprom, říkáme: Gazprom, myslíme: Putin.

Klaus má pravdu, ale zapomněl na Majakovského
1. března 2006, Lidové noviny
FRANTIŠEK JANOUCH fyzik


Fyzik tasí politickou zbraň proti používání ruského plynu coby politické zbraně. Když politickou zbraň použije klasická západní demokracie, souvisí to zpravidla s nějakým embargem či sankcemi. Spíš je však pro ni typické, že jako koloniální mocnost šetří domácí zdroje na horší časy a za podpory zbraní horkých si rovnou jde pro potřebné do kolonií. Ruské hrozny však visí vysoko.

Žádné komentáře: