22 března, 2006

Nekompromisní kompromisy:

Dnes v novinách:

· Lukašenko dovedl Bělorusy až na samu mez. Jeho režim, jeho styl, atmosféra jeho vládnutí jsou nepřijatelné, neúnosné pro normálního člověka.
· Přesto je hodně lidí, jimž tento styl vyhovuje, ba považují ho za spravedlivý a správný.
· Lukašenko svými zákroky prohloubil rozdělení společnosti na, stručně řečeno, zastánce východní byzantské politické tradice a příznivce demokratických západních hodnot. Ti první nemají ve svém kulturním arzenálu takové nástroje jako respekt k jiným názorům či ochotu ke kompromisu. Uznávají pouze právo síly. Kdo nesouhlasí, může si dovolit tak maximálně mlčet. Jinak bude umlčen.
· Proto je důležitá mezinárodní podpora a solidarita. Citelný tlak na představitele režimu z jedné strany a podpora nezávislých spolků a aktivistů na druhé. Zákaz vstupu na území demokratických státu pro ty, kdo se podílejí na pronásledování a perzekucích. Široké možnosti studia pro studenty vyloučené z běloruských škol za politickou aktivitu, školení a semináře pro nezávislé odborníky. Podpora necenzurovaných informačních zdrojů včetně rozhlasového a televizního vysílání pro Bělorusko. Nakonec, všestranná podpora disidentů a perzekuovaných osob.
· Bělorusové musejí nakonec pocítit a uvěřit, že západní hodnoty, solidarita a demokracie mají skutečnou sílu a zvítězí.

Bělorusové potřebují pomoc a podporu
22. března 2006, Lidové noviny
VLADISLAV JANDJUK, zmocněnec běloruské exilové vlády, mluvčí kulturního spolku Bělorusů v ČR Skaryna, mluvčí Demokratického fóra Bělorusů Evropy, zmocněnec pro střední Evropu Rady BNR (prozatímní exilové vlády)
http://lidovky.zpravy.cz/ln_noviny.asp?r=ln_noviny&c=A20060322_000004_ln_noviny_sko&klic=212279&mes=20060322


Lidé, kterým styl Lukašenka vyhovuje, rusifikovaní zastánci byzanské politické tradice, nejsou normální, nemají respekt k jiným názorům a ochotu ke kompromisu, zdůrazňuje Vladislav Jandjuk. Tyto skvělé vlastnosti naopak nechybí nám zastáncům a nositelům demokratických západních hodnot. Jak správně jmenovaný autor ukazuje, kompromis projevujeme vyvíjením citelného tlaku rázným postojem "mezinárodního společenství", jako třeba pomocí embarg a sankcí. Provozujeme s roztomilým kompromisem podvratnou činnost podporou aktivistů a disidentů, financováním informačních zdrojů vč. televizního a rozhlasového vysílání proti vybrané zemi, dokud tamní nepochopí, že nemají šanci proti nekompromisním hodnotám naší demokracie.

Žádné komentáře: