25 ledna, 2006

Zločin jenom pomyslet

Dnes v novinách:

· Rada Evropy se chystá na svém zasedání jednat o nutnosti mezinárodního odsouzení zločinů totalitních komunistických režimů.
· Tři sta patnáct zástupců národních parlamentů ze čtyřiceti šesti zemí bude ve Štrasburku posuzovat zprávu Výboru pro politické záležitosti, předloženou švédským poslancem Göranem Lindbladem.
· Jistě jim nelze vnucovat návody, jak mají nahlížet na zločiny komunistických režimů, jak mají zhodnotit rozsah porušování lidských práv, k němuž docházelo především uplatňováním teorie o třídním boji, nakolik optimisticky mají posoudit, jaké je obecné povědomí o těchto zločinech

Není zájem jednat o zločinech komunismu
Vladimír Bystrov, publicista, Lidové Noviny
25.01.2006
http://lidovky.zpravy.cz/ln_nazory.asp?r=ln_nazory&c=A060125_102405_ln_nazory_svo Zločin jenom pomyslet


Pokud při úsilí o změnu třídní společnosti v netřídní docházelo nebo dochází ke zločinům, je to pochpoitelně hodné odsouzení jako u kteréhokoliv zločinu. Není však jasné proč není zločinem sama existence tříd ve společnosti, zatím co úsilí o nápravu je kriminalizováno. Od otrokářství a feudalismu se během vývoje lidstvo dopracovalo k opticky "přívětivější" formě třídní společnosti - kapitalismu, podstata se však nezměnila. Takový trend vývoje naznačuje, že ani kapitalismus není "koncem civilizace" a je jen další etapou vývoje k nějakým formám beztřídní společnosti, tedy směrem ke skutečné demokracii. Tento vývoj už od existence otrokářů a feudálů se snaží pochopitelně zabrzdit ti, kteří z existence společenských tříd profitují.
Je taková úvaha nelogická, nebo dokonce zločinná v podmínkách stávající etapy vývoje třídní společnosti?

Žádné komentáře: