10 ledna, 2006

Nic neponechat náhodě

Dnes v novinách:

Podezíravé oko veřejnosti je třeba upřít na lidi, ne na stroje

· Protože nebyla po ruce žádná vlna tsunami nebo zemětřesení, Reuterova agentura „objevila" příběh Američana Amala Graafstry usazeného v Kanadě, který si implantoval do ruky čip, aby mu pomáhal ovládat počítač.
· Už v roce 2004 se osmnáct zaměstnanců nejvyšší prokuratury v Mexiku nechalo očipovat kvůli přístupu do místností podléhajících nejvyššímu stupni utajení.
· RFID nyní využívají obchodní řetězce ke kontrole pohybu zboží a některé státy začaly čipy vkládat do cestovních pasů.
· Například ve Spojených státech právě vrcholí zkoušky na hraničních přechodech, které mají ověřit schopnost speciálních zařízení načítat data z čipů na dálku.
· Jakmile se média zmocní takového tématu, vždy se začne mluvit o „orwellovském světě".
· Můžeme se přít o to, jakou společnost měl Orwell na mysli, zda komunistickou nebo nacistickou nebo úplně jinou.
· Jisté je, že komunisty řízená společnost byla postavena na strachu z dozoru a udání - a zdaleka to nemuselo být udání člověka naverbovaného StB, mám-li se zmiňovat o naší zkušenosti.
· Svinské domovnice, sousedi a zakyslí kolegové v práci způsobili víc neštěstí, než „elektronické uši" estébáků.
· Jedním ze známých bojovníků proti zneužití těchto technik je kalifornská senátorka Debra Bowenová, která pronesla větu: „Jak by se vám líbilo, kdybyste jednoho dne zjistili, že na vás vaše podvlékačky donášejí, kde jste?
· Nesvobodná společnost ráda využije technických vymožeností. Je současně paradoxní, že nesvobodné společnosti jsou neproduktivní, sterilní, pokud jde o technickou vynalézavost.

Orwellův čip a demokracie
9. ledna 2006, Lidové noviny
Ondřej Neff


Jestliže nesvobodné režimy mohou využívat nekalých prostředků, proč by se téhož měla zříkat demokracie na svoji ochranu v případě, že se cítí ohrožena? Už proto, že i kapitalismus (čili demokracie, jak učí O. Neff) má taky svoji horní, lepší společenskou vrstvu, která má dobrý důvod víc než ostatní aby o svoji svobodu nepřišla .
Technická vynalézavost svobodné společnosti je vskutku ohromující, jenže ty technické prostředky vyvíjí vlastně i pro svoje nepřátele, pokud je dobře před nimi neochrání. Jakou paseku např. nadělala 2-3 pitomá dopravní letadla bez munice v New Yorku. A to se snad už připravují na obranu demokracie i miniatomky.
Aby se nic z toho nedostalo nepřátelům demokracie do rukou, nemělo by se pohrdnout ani těmi čipy v pasech, plotem na hranicích, radarem v platebních kartách, či třeba kamerami v podvlékačkách svinských domovnic.

Žádné komentáře: