27 ledna, 2006

Demokratické rozpaky

Dnes v novinách:

Demokratické rozpaky

V rozporu s předpověďmi v palestinských volbách zvítězil extremistický Hamas, v Národní radě, čili v parlamentu, získal přesvědčivou většinu nejméně sedmdesáti ze 132 poslanců.
· Premiér Ahmad Kurája již podal demisi, palestinský prezident Mahmúd Abbás má podle ústavy pověřit sestavením vlády představitele vítězného hnutí.
· Demokratičnost palestinských voleb byla nesporná a přesto, že byly uskutečněny v podmínkách okupace, stěží se jejich demokratičnosti vyrovnají volby v kterékoli arabské zemi. Svědčí o tom také vysoká účast - 77procentní - voličů.
· Izrael prohlašuje, že s takovou vládou, vedenou teroristickým hnutím, usilujícím o zničení Izraele, jednat nebude.
· Také Američané prohlašují, že s teroristickým hnutím Hamas nebudou mít nic společného.
· Evropská unie je ochotna s Hamasem jednat, jedině vzdá-li se své politiky zničení Izraele.
· V krátkodobé perspektivě vítězství Hamasu oddaluje možnosti dohody a působí na všech stranách rozpaky: jak se vyrovnat se vzniklou situací?

Rozpačité vítězství Hamasu
27. ledna 2006, Lidové noviny
Jehuda Lahav, spolupracovník LN v Izraeli

Vypadalo to na skvělé vítězství demokratického světového společenství. Podařilo se uskutečnit svobodné demokratické volby v Palestině, a ty řádně proběhly. Tím, že se Hamas ujímá vlády, jakoby jeho individuální terorismus povýšil na terorismus státní, a skvěle tak zapadá do kolektivu ostatních státních teroristů. Jenže nevyhrál ten kterého jsme si přáli, a vypadá to přinejmenším na ekonomické sankce proti regulérnímu vítězi palestinských voleb. Lze z toho vyvodit, že svobodné a demokratické volby ano, ovšem výsledek nesmí ohrozit naše Západně civilizační zájmy.
V Česku si lze představit obdobnou situaci: Po komunistech se chce aby splnili určité podmínky a stali se takzvanou stranou demokratickou. Co když všechno splní a pak třeba vyhrají svobodné demokratické volby? Tak to by se muselo spoluobčanům vysvětlit, že pardon, až takhle daleko to s tou svobodou a demokracií zase myšleno nebylo.

Žádné komentáře: