03 ledna, 2006

Politická ekonomie

Dnes v Novinách:

Rusové zavřeli kohouty. „Teď Ukrajina. Kdo bude další?" ptal se v neděli ve svém titulku nejrenomovanější německý týdeník Die Zeit.
· V komentáři ruské sekce britské rozhlasové stanice BBC je současná situace kolem novoročního zastavení dodávek plynu Ukrajině srovnávána s Mnichovem 1938. Vladimir Putin má do Adolfa Hitlera stále ještě daleko. Myslet si ale, že v plynové krizi jde o peníze, je tak naivní jako se domnívat, že v roce 1938 šlo Hitlerovi o blaho sudetských Němců.
· Ukrajina je Rusy trestána za to, že se z „ruského" polodemokratického státu rozhodla být evropskou, plně demokratickou zemí. Je trestána za to, že se stala naším spojencem.
· A naše demokratická Evropa k tomu skandálně mlčí, tak jako mlčela k tomu, když bylo Československo v roce 1938 Hitlerem trestáno za to, že je demokratickým státem.
· Současné nicnedělání Evropské komise i Rakouska jako předsednické země je naprosto skandální, je to ekonomicky krátkozraké „mnichovanství" toho nejhoršího druhu.

V Kyjevě se mrzne za Prahu
Lidové Noviny 3.1.2006
Luboš Palata


Zdálo by se, že když Putin nábídne bečku něčeho za tolik a tolik, a Juščenko to může vzít nebo nevzít, že to je konečně správné demokraticky kapitalistické tržně ekonomické chování. Ale L.Palata to považuje za politický nátlak. Politickým nátlakem například je beze sporu na západě hojně používané embargo jako poslední alternativa k humanitárnímu bombardování. Ať si L.Palata srovná Putinovy kohouty zavřené ve stejnou minutu, kdy mu něco nezavonělo na Ukrajině, např. s U.S. embargem spuštěným ve stejnou minutu (možná za 10 minut) poté, kdy američany Castro z Kuby vypoklonkoval. A trvá dodnes.
Za správně kapitalisticky tržně ekonomické není považováno ani vázání jednoho zboží na druhé. To pravidelně dělá sám L.Palata. Když si chce člověk od něho něco přečíst, skoro vždy s tím musí koupit aspoň zmínku o sudetských Němcích. Tentokrát se mu podařilo soukmenovce vrazit přímo do ruského plynu.

Žádné komentáře: