20 ledna, 2006

Volný pád po Konci civilizace

Dnes v novinách:

Západ už odmítá s Íránem jednat
· Prezident Chirac včera rozšířil okruh „životních zájmů", které je Francie připravena prosazovat i za použití jaderných zbraní. Pomohá tím opět roztočit spirálu vývoje zbraní hromadného ničení. Chirac hrozil jadernými zbraněmi.
· Potvrdil totiž, že pominula doba odzbrojovacích snů spojených se Smlouvou o nešíření jaderných zbraní.
· Smrtící síla atomu již není pro velmoci jen prostředkem k odrazení útočníků.
· Chirac se podle všeho domnívá, že atom je anabolikum k posílení francouzských mocenských svalů.
· Druhé obviňuje z porušování mezinárodních smluv, sám ale jedná v naprostém rozporu s jejich duchem.
· Skutečnost, že „galští kohouti" vstoupili na tuto nebezpečnou cestu až po Bushovi, nemůže být omluvou.
· Dosud totiž existovala šance, že princip kolektivního řešení bezpečnostních problémů se proti unilaterální silové politice prosadí. To po včerejšku neplatí.
· Pokud Chirac není přímo hrobařem této naděje, je přinejmenším oním Brutem, který jí zasadil jednu z rozhodujících ran.

Hrobař Chirac
Lidové Noviny 20.01.2006
Pavel Máša,


Chirac ukazuje podstatu vedoucích mocností západní civilizace. K prosazení vlastních zájmů a blahobytu jsou schopny nevídané brutality. Lze připomenout děsivé masakry civilistů v Hirošimě a Nagasaki, až po nedávný dílčí počet kusů zabitých vesničanů v Pakistánu, který zvedl ohromnou vlnu odporu k pachatelům. Přitom tyto mocnosti se prezentují, a jsou svými satelity označovány jako výkvět demokracie, což je asi srovnatelné s tím, že vojenské centrály imperiálních agresí si říkají ministerstva obrany.
Žádné imperium ještě nedorostlo do nebe. To "naše" se zřejmě už dostává na sestupnou dráhu, nejen morálně. Je otázka jestli to lidstvo přežije.

Žádné komentáře: