04 ledna, 2006

Varování

Projekt Příběhy bezpráví - komunistické Československo, realizovaný společností Člověk v tísni, zmínil ve svém nepřekvapujícím Úhlu pohledu (Naše vysvětlovací práce, LN 29. 12.) předseda KSČM Vojtěch Filip.
Užil přitom termíny „goebbelsovské učení historie" a „primitivní antikomunismus".
· Podobných hysterických vyjádření jsme v souvislosti s naším projektem zaznamenali od českých komunistů celou řadu.
· Naše společnost sestavila kolekci sedmi dokumentárních filmů mapujících období komunistického Československa, zejména padesátá léta.
· Jde o díla významných českých dokumentaristů, například Heleny Třeštíkové, Olgy Sommerové nebo Milana Maryšky.
· Pro všechny filmy jsme s nositeli autorských práv vyjednali možnost jejich poskytnutí školám.
· Školy, které se rozhodly do projektu zapojit, si jeden titul vybraly a ten jsme jim následně na videokazetě zaslali.
· V průběhu měsíce listopadu se pak na základních a středních školách konaly projekce dokumentárních filmů spojené vždy s debatou.
· Jako hosté se těchto debat zúčastnili především pamětníci, kteří se sami stali obětí komunistického bezpráví.
· Školám jsou nadále k dispozici dokumentární filmy ze souboru nyní již šestnácti titulů přibližujících klíčové události našich moderních dějin.
· Je pochopitelné, že Vojtěchu Filipovi vadí, že se mladá generace dozví o zločinech a zvěrstvech, kterých se strana s názvem v podstatě stejným s tou, které on předsedá, dopustila. A tak - potrefená husa -kejhá.

Kejhání potrefené husy
4. ledna 2006, Lidové noviny
Karel Strachota, ředitel projektu, společnost Člověk v tísni

Je to chvályhodné, když se školní mládeži ukáží zločiny a zvěrstva, ať je konal nebo dosud koná kdokoli. Zmíněná akce společnosti Člověk v tísni o zločinech spáchaných za komunismu by mohla pokračovat uspořádáním výstav o zločinech a zvěrstvech i v jiných systémech. Dobrým pramenem by mohl být např. text G. Monboita v The Guardian z 27.12.2005, částečně zpracovaný v češtině i v Britských listech (Turci se nenaučili popírat genocidu v minulosti tak dobře jako Britové, 28.12.2005. Naši mládež by tak mohla zajímat i výstava o "strašlivých zvěrstvech které páchala v koloniích britská vláda". Velmi působivé by mohly být obrázky o tom jak "byli příslušníci kmene Kikuju vyhnáni z nejlepších pozemků a když jim byla odepřena politická práva, začali se organizovat - někteří z nich násilně - proti koloniální nadvládě. Britové reagovali tím, že 320 000 osob nahnali do koncentračních táborů. Většina ostatních - více než milion osob - bylo zadržováno v "uzavřených vesnicích". Vězni byli vyslýcháni za pomoci "uřezávání uší, vrtání děr do ušních bubínků, bičování až k smrti, lití petroleje na podezřelé osoby, které pak byly zapáleny, a vypalování ušních bubínků zapálenými cigaretami". Britští vojáci užívali "kovového kastračního nástroje", jímž vězňům usekávali varlata a prsty. "Když jsem mu usekl koule," chlubil se jeden osadník, "už neměl uši, a jeho oko, myslím pravé, mu viselo z očního důlku..."
No, a pak tu máme ty nacisty, katolíky, a já nevím co ještě...
S pokrokem techniky v době internetu už bude velmi obtížné takové věci tajit, což by mohlo být mládeži varováním, bude-li se sama jednou aktivně podílet na preventivním zavádění demokracie po všech koutech světa

Žádné komentáře: