25 února, 2007

Smrtelně nebezpečný

Dnes v Lidových novinách:

Není tomu zase tak dávno, co český prezident Václav Havel žádal zrušení Severoatlantické aliance.
· Přítel několika amerických prezidentů pak sice svůj názor vcelku rychle revidoval, nicméně jeho nepraktické a ideologizující vizionářství jej často dostává do nepříjemných situací.
· V případě amerického radaru na českém území Václav Havel – jako svůj hlavní argument v jeho prospěch – uvedl, že pokud bychom jej odmítli, vzniká otázka, co vlastně v tomto světě chceme.
· On si vůbec neklade otázku, je-li to pro český národ dobře, jaká potenciální nebezpečí to přináší a jsou-li tato nebezpečí dostatečně vyvážena nějakými pozitivy.
· On jednoduše radar chce, a pokud jej Česko nepřijme, bude to asi reziduum bolševismu v nás či co.
· Protože americkému spojenci přece musíme vyhovět.
· Američané se na nás v prvém plánu nedívají jako na přátele a spojence, nýbrž pragmaticky uvažují, k čemu nás mohou potřebovat a využít.
· Pokud nyní kývneme na radarovou základnu, budou se Američané v intimitě svých Bílých domů a Pentagonů smát, až se budou za břicho popadat.
· Česká republika nikdy sama o sobě nemůže být cílem raketového jaderného útoku.
· Pokud svolíme k postavení radaru, bude pro každého potenciálního útočníka na USA nejprve důležité právě tuto předsunutou radarovou základnu vyřadit z činnosti.
· Česká republika není globální hráč a případný atomový útok na naše nevelké, ale hustě obydlené území by ohrozil samu fyzickou podstatu národa.
· Pokud tedy klíčoví čeští politici dopustí výstavbu amerického radaru na našem území, půjde o největší politický nonsenz za posledních dvacet let.
· Ba co víc, půjde o zásadní hloupost, která z Česka učiní cíl prvního jaderného útoku, který kdy na Zemi bude (pokud bude) proveden.
· Ani Němcům se nepodařilo český národ vystěhovat do Patagonie.
· Václavu Havlovi se to – v důsledku všech důsledků – podařit může.
· Prosím, zvažme ještě jednou v klidu své národní zájmy a nabídněme Američanům to, co naši bezpečnost posílí, nikoli to, co z nás nutně učiní atomové terče prvního řádu.

Smrtelně nebezpečný Havel
24. února 2007, Lidové noviny
Karel Kříž


Při mediální masáži kolem americké raketové základny v Česku by neškodilo všimnout si i toho, jaká je ta současná Amerika a její vláda, která nás chce obšťastnit tímto danajským radarovým darem. A co si o ní myslí sami američané. Zde jeden příklad: (volně podle Mr. President, LOOK OUT! Don Robertson, The American Philosopher, February 15, 2007 http://civillibertarian.blogspot.com/2007/02/mr-president-look-out.html)
Prezident Bush je nemocný. Každý v Americe ví, že je to nebezpečný psychopat. Nemá daleko k tomu, aby sám sebe považoval za boží ruku. Mluví o ose zla, uplatňuje ekonomické sankce, fabrikuje důkazy proti Iráku a Iránu, lže a deklaruje Svatou válku proti všemu, co se mu nelíbí na Islámu. Dokonce vyhlásil náboženskou válku celému regionu na základě přesvědčení, že ví sám nejlépe co je dobré pro Muslimy v Iráku, Iránu a v každé jiné muslimské zemi. Hovoří o tom, že má všechny možnosti na stole, včetně útočného použití nukleárních zbraní. Lidé kolem prezidenta jsou rození zabijáci. Spolu s Bushem se brodí v krvi Iráčanů a vlastních amerických vojáků. Američtí vojenští lídři, kteří mají povinnost vykonávat příkazy prezidenta, popírají všechno, co se naučili během své kariéry, a jsou blízko otevřené revoltě. Během zbývajících dvou let úřadování prezidenta Bushe hrozí uvržení země do strašných válečných zločinů a debaklů, jmenovitě v Iránu a kdoví kde ještě. Mělo by následovat okamžité zatčení a následný impíčment za válečné zločiny. Amerika nemá historický precedent k tomu co Bush a jeho lidé udělali.
Bylo by asi těžkým hříchem, kdybychom v čele s naším humanitárním myslitelem exprezidentem Havlem vznešené poslání současné americké administrativy v referendu, které se stejně nebude konat, nepodpořili.

Žádné komentáře: