23 února, 2007

Kolonialismus bez okupační armády

Dnes v Lidových novinách:

PŘEROV Obyvatelé Přerova mohou mít památku v podobě nejmladší tuzemské zříceniny.
miš
· Od včerejška se ke zbytkům spolkového domu Komuna musejí chovat jako k památce, a t až do konečného rozhodnutí ministerstva kultury.
· Ze stavby však zbývá pouze pětina – jedno z nároží a původní sál.
· „Za stávající situace si už zachování domu nejsem schopen představit,“ řekl LN ředitel olomoucké pobočky Národního památkového ústavu Pavel Konečný.
· Podle něj poslední den, kdy mělo smysl o záchraně jednat, bylo minulé pondělí.
· Tehdy se ministr kultury Václav Jehlička v Přerově neúspěšně pokusil dohodnout zastavení demolice.

Komuna je památka. A zřícenina
23. února 2007, Lidvé noviny
miš


Je téměř komické, jak místní lidé naivně brání téměř svými těly tu kulturní památku, tu nějaké životní prostředí nebo cokoliv jiného. Copak nevědí, že jsme si formálně všichni rovni a máme všichni stejná práva? Takže ti co z libovolných důvodů si stojí finančně lépe, se mohou těm ostatním vysmát. Copak nějaký supermarket, zejména zahraniční, se dá zastavit, když si usmyslí, že bude stát tady, i když při tom padne nějaká památka nebo vzácné stromy? Má tady zahraniční firma vážného konkurenta? Tak ho koupí a odsává zisky do vlastní kapsy, nebo domácí firmu zlikviduje, a možná se baví jak budoucí nezaměstnaní zoufale či zuřivě protestují. Udělat si z našeho Kdedomovmůj skládku odpadků? Žádný problém. Chce si tady někdo postavit proti?raketovou základnu? Tak tady bude, kdybyste se zbláznili. Je snadné pořídit si tady lidi, kteří to prosadí, případně vás zlbnou, že mlčíte, či dokonce pro to zvednete ruku. Chcete referendum či protestovat? Ukažou vám prostředníček.

Žádné komentáře: