14 února, 2007

Jak přerodit diktátora

Dnes v Lidových novinách:

Přes čtyři roky trvala přetahovaná mezi KLDR a zbytkem světa o severokorejském jaderném programu. Jak se dnes ukazuje, únavná vyjednávání byla v plné režii Severokorejců.
· V jednu chvíli mezinárodní společenství respektovali, aby se mu poté vysmívali nebo mu hrozili - slovy tamních médií - „útokem s nezadržitelnou zničující silou“.
· Jejich „Drahý vůdce“, který snad měl ve svém dětském pokojíčku na zdi plakáty Hitlera a Stalina a snil o tom, že jednou bude jako oni, vyšel z této diplomatické bitvy jako vítěz.
· Původní zásadový postoj Američanů, kteří se dušovali, že se tentokrát nedají vydírat, postupem času uvadal.
· Kim Čong-il má opět to, oč mu po celou dobu šlo.
· Jím týraná země dostane masivní humanitární pomoc.
· Hovoří se o tisících tunách topného oleje a potravinách.
· USA měly ale svou úlohu ztíženou nezodpovědným přístupem Číny a Ruska. Zvlášť prvně jmenovaná země drží nad Kimem stále ochrannou ruku.
· Peking je dnes dost ekonomicky i politicky silný na to, aby diktátora sám přitlačil ke zdi.
· I vinou Číny má dnes Kim zřejmě k dispozici jadernou pumu.
· Nynější dohoda má přitom ještě jeden negativní dopad.
· Íránský vůdce Mahmúd Ahmadínežád, který rovněž usiluje o vybudování jaderného programu a vyhrožuje Západu, si může říci, že provokace, zastrašování a vytáčení jsou tou nejlepší taktikou, jak se bránit a k tomu ještě něco získat.
· Dostane rovněž do rukou další „důkaz“ o tom, že Američané „jdou jen po těch, kteří mají ropu“.

Krmení pro Stalina
14. února 2007, Lidové noviny
Eduard Freisler


Nejde ani tak o to, že Kim Čong-il je diktátorem, nýbrž o to, že je diktátorem mizerným. Kdyby byl diktátorem dobrým, šel by nám na ruku. Jako takový, když už nemá ropu, by aspoň namířil své atomové hlavice místo na USA na své dva velké severní sousedy. Nebo by nechal doma američany postavit protiraketovou základnu včetně radaru, která by nemířila ani na Čínu, ani na Rusko, ale jaksi kolem celé zeměkoule na Irán za nimi. A úplně bude vyhráno v přerodu na diktátora-dobráka, až Kim Čong-il odstraní konečně ze svého někdejšího dětského pokojíčku plakáty oněch dvou břídilů a nahradí je demokratickým plakátem amerického prezidenta, přirozeně rovněž výměnou za humanitární pomoc.

Žádné komentáře: