28 února, 2007

Kulturní imperialisté nám blbnou naše orgány

Dnes v Lidových novinách:

Mám rád kihy a filmy s kriminální zápletkou, Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek či seriál Hercule Poirot patří k mým nejoblíbenějším knihám a televizním programům.
· Co ale rozhodně „nemusím“, to jsou kriminální seriály typu Kriminálka Miami, Sběratelé kostí a jiné.
· To, co způsobuje moje skřípání zubů a následný skok po dálkovém ovládači, je způsob, jakým je vykreslována práce na místě činu, zajišťování důkazního materiálu a následná analýza a vyhodnocování důkazů, například v DNA laboratoři.
· Možná si teď pomyslíte: A co?
· Vždyť je to taková neškodná pohádka pro dospělé.
· Neškodnost těchto seriálů se však ukazuje býti stejně pomíjivou jako uvedení jednoho skvělého a neškodného léku na bolest (heroin).
· Téměř celý minulý rok jsem strávil jako expert EU na Slovensku, kde jsem v rámci programu PHARE školil policejní genetiky, vyšetřovatele, prokurátory, soudce a kriminalistické techniky o zásadách, možnostech a pravidlech použití analýzy DNA při objasňování trestné činnosti.
· Právě tam jsem se na vlastní kůži přesvědčil o nezměrné škodlivosti moderních krimiseriálů v souvislosti s prací orgánů činných v trestním řízení.

Kriminálka Miami kazí naši policii
PRAHA 28. února 2007
Daniel Vaněk, DNA expert


Právě jsen dočetl text o kulturním imperialismu (American Cultural Imperialism, http://joswift.blogspot.com/2007/02/american-cultural-imperialism.html ), který prý má dva cíle, jeden ekonomický a jeden politický: zmocnit se trhů s kulturními komoditami, a docílit hegemonie utvářením vědomí lidí. Kulturní imperialismus zahrnuje např. informování, ve kterém zbraním hromadného ničení jsou připisovány až lidské vlastnosti, zatímco oběti třetího světa jsou vydávány za "agresory a teroristy" bez tváře. V politice kulturní imperialismus zbavuje lidi jejich kulturních kořenů a tradic, nahrazujíce je skrze media potřebami, které se mění s každou novou mediální kampaní…
Zapoměli tam zmínit, že pomocí krimiseriálů kulturní imperialisté blbnou myslící orgány i našim orgánům v trestním řízení.

Žádné komentáře: