02 února, 2007

Jak využít sprosťáren

Dnes v Lidových novinách:

Po smrti Karla Svobody rušily internetové servery kvůli vulgaritě diskuse čtenářů.
Měly by je zrušit úplně
· Rušení diskusních fór pravidelně vyvolává emoce a poutá pozornost.
· Zvlášť když jde o čtenářské diskuse nastartované citlivými tématy, jakými v minulosti bylo třeba zmlácení komunistického poslance Dolejše či úmrtí matky prezidenta Klause.
· Provozovatelé serverů tvrdí, že zrušením diskuse chrání slušné čtenáře před projevy nesnášenlivosti, urážkami a vulgaritami.
· Rušení diskusních fór není ničím výjimečným, jde o běžnou rutinu.
· „Často rušíme diskuse o článcích o Romech. To je takový evergreen,“ řekl loni v květnu v televizním pořadu šéfredaktor serveru iDnes Michal Hanák.
· Jiní zase soudí, že jde o projevy temných stránek lidského charakteru, které jsou přítomny v každé společnosti a vlastně i v každém z nás.
· V anonymních diskusích se pouze snadněji ventilují.
· Právě proto teď musí udělat nevyhnutelné rozhodnutí: totiž anonymní čtenářské diskuse jednou provždy zrušit.
· Žádný z významných serverů ve světě, jako je například BBC.com, CNN.com nebo NYTimes.com, možnost anonymně diskutovat svým čtenářům nenabízí.
· Mluvit o omezení svobody slova v této souvislosti je zavádějící.
· Zpravodajský server není veřejným prostorem, ale majetkem konkrétního média.
· To za něj nese odpovědnost jak morální, tak právní.
· A bohužel zkrátka jedinou možností, jak této odpovědnosti dostát, je vzít čtenářům slovo.
· Nikomu neublíží, když na zpravodajských serverech tento prostor zmizí.
· A mediální kultuře to neobyčejně prospěje.

Hitmakerova provrtaná kedlubna
2. února 2007, Lidové noviny
Miloš Čermák, novinář

Snad bychom ty anonymní diskusní fóry neměli ukvapeně rušit kvůli pár sprosťárnám kolem úmrtí celebrity. I ty nechutnosti by mohly být dobře zužitkovány v pravý čas. Jeden z možných případů: V demokracii se může každý vypovídat jak chce aby jinak dal pokoj. Pokud to ovšem neohrožuje samotný demokratický režim. Takovým připadem ohrožení demokracie by mohla být kritika naší americké radarové základny, neboť tu chce u nás vybudovat ta nejpřednější z demokracií světa. A té by se protiraketové výlevy v diskusích silně nemusely líbit. No a v takovém případě bychom si krásně zachovali tvář, kdybychom zdůvodnili zrušení diskusních fór neslušností účastníků, a nikoliv ohrožením světové demokracie ohrožením výstavby raketové základny preventivní obrany v Brdech.

Žádné komentáře: