27 února, 2007

Obrana, a k tomu preventivní

Dnes v Lidových novinách:

Smlouva o likvidaci raket krátkého a středního doletu z roku 1987 (INF) byla nejradikálnějším odzbrojovacím krokem studené války.
· Moskva a Washington na jejím záklaě eliminovaly celou kategorii nosičů jaderných zbraní, proti kterým tehdy prakticky neexistovala možnost obrany.
· Náčelník ruského generálního štábu Jurij Balujevskij nyní pohrozil, že odstoupení od smlouvy může být součástí toho, co Putin dosud mlhavě nazýval „asymetrickou, ale velmi efektivní odvetou“ za rozmístění částí protiraketové obrany ve střední Evropě.
· Rusko také hrozí zaměřit své rakety na cíle v Polsku a u nás.
· Reakce na shodné ohrožení jsou však zásadně odlišné: zatímco Američané budují protiraketovou obranu, Rusové reagují ofenzivně, hodlají posílit jaderné odstrašení a rozšířit potenciál odvetného úderu.

Bída ruské strategie
27. února 2007, Lidové noviny
Jiří Šedivý, bývalý ministr obrany, v současnosti působí jako náměstek vicepremiéra Alexandra Vondry


Pan Jiří Šedivý, bývalý ministr obrany, v současnosti působící jako náměstek vicepremiéra Alexandra Vondry, nás učí, že zatímco Američané budují protiraketovou obranu, Rusové reagují ofenzivně, hodlají posílit jaderné odstrašení a rozšířit potenciál odvetného úderu. Co si o americkém budování obrany myslí sami Američané, lze se dočíst např. na http://www.agoracosmopolitan.com/home/Frontpage/2007/02/23/01372.html Podle MSNBC-TV administrativa prezidenta Bushe manipuluje Američany do nukleární války proti démonizovanému Iránu. Zatímco v době studené války nukleární zbraně byly kategorizovány jako poslední východisko, dnes jsou Bushovou administrativou popisovány akce s jejich použitím jako akt sebeobrany. Pomocí fašistických technik masového klamání a podvodů je Válka proti terorismu vydávána za obranu "svobody" a "demokracie", zatímco ve skutečnosti usiluje o zničení "svobody" a "demokracie" v atmosféře pěstovaného strachu a manipulace. "Válka proti terorismu" je založena na démonizaci jednotlivců, organizací, vybraných zemí za účelem podněcování masové hysterie a strachu, s cílem legitimizovat potřebu války.
Podle Jiřího Šedivého, aniž by se dopouštěl démonizace kohokoliv, natož Ruska, rozuměj „legitimizovat potřeby americké obrany“. Mimochodem, za účelem té obrany mají spojené státy v rámci svého „globálního impéria“ už rozmístěny na všech kontinentech světa nejméně 737 vojenských základen. Viz např.: http://www.alternet.org/story/47998

Žádné komentáře: