09 února, 2007

Predátoři světa

Dnes v Lidových novinách:

Ve škole mě učili, že takzvané západní mocnosti jsou naším nepřítelem od podepsání mnichovské dohody. Jména hamberlain, Daladier a Mussolini mi utkvěla v paměti na celý život. Tři zrádci, kteří se dohodli s Hitlerem a „prodali“ mu naše pohraničí.
· Podruhé nás ty západní mocnosti, tentokrát za účasti Spojených států amerických, prodaly pro změnu Stalinovi. Na sedmnáct let jsme si od těch totalit oddechli, a už se na nás valí další. Americká vojenská základna.
· Ve válce budeme americká zóna
· Průměrní občané Spojených států a západní Evropy ani nevědí, kde Česko přesně leží.
· Ještě i po zkušenostech z druhé světové války západní politikové poměrně lhostejně přihlíželi okupaci Československa v roce 1968. Nikdy pro nás nikdo nehnul rstem! A obávám se, že nehne. Až vznikne spor mezi USA a Evropskou unií, jakože k němu jednou dojde, jestli už neprobíhá, budeme považováni za americkou zónu. Pro teroristy bojující proti USAse staneme jedním z velmi atraktivních cílů.
· A to pomíjím, že Rusko už teď vyhrožuje odvetou.
· Kdo tvrdí, že americká základna přispěje k obranychopnosti státu, ten je buď pošetilý, nebo vědomě lže a prodává nás potřetí!
· Udivuje mě, s jakou lehkostí hovoří Mirek Topolánek a další politikové o vybudování americké vojenské základny v Česku.
· K čemu referendum, vždyť se vlastně nic neděje. Prostě tu jen ti cizí vojáci nebudou mluvit němeky ani rusky, ale anglicky. Po několikaměsíčním klání jsme usedli do vládních křesel, tak snad máme právo rozhodovat, ne?
· Čím dál víc nabývám dojmu, že naši představitelé berou americkou nabídku jako osobní vyznamenání: Západní svět nám prokazuje čest! Jsme důvěryhodní a rovnocenní! Jsme důležití! Jenže ti, kdož se pro nás rozhodli, jen položili prst na mapu. Srdce Evropy. Strategický bod.
· Vůbec je nezajmal charakter překrásné, hustě obydlené české krajiny, na hony vzdálený územím texaských prérií či sibiřských stepí. Natož potřeby a vůle lidí, kteří v té krajině přebývají.
· Škoda, že to nezajímá ani naši vládu.

Ať za nás zase nerozhodují jiní!
9. února 2007, Lidové noviny
Marta Davouze, publicistka


Zabíjení lidí a napadání národů na základě vlastní teorie o jejich budoucím chování z vás činí mezinárodní predátory, soudí přední americký publicista William Pfaff.

Nejde jen o základnu samotnou, ale o to kdo ji chce na našem území postavit. Je to současná vláda prezidenta Bushe, která uskutečnila neokonzervativci inspirovanou intervenci do Iráku se všemi jejími hroznými důsledky. Intervenci odporující ženevským konvencím o vedení války a zacházení se zajatci. Znovu zavedla mučení do praxe civilizovaných národů, a předvádí tak nejnemorálnější chování velkého státu od pádu totalitního Sovětského svazu a od porážky nacistického Německa. Nastartovala novou zahraničně politickou doktrinu vycházející z toho, že Spojené státy mají právo, či dokonce závazek vpadnout nebo jinak intervenovat do jiných zemí a zavádět tam demokracii. Učinit je dobrými. Spojené státy podle nich mají toto právo proto, že jsou morálně nadřazeny jiným národům. (Volně podle William Pfaff Neocons: Predators of world http://www.koreaherald.co.kr/SITE/data/html_dir/2007/02/07/200702070037.asp )

Je to tento současný spojenec, kterému budeme mít tu čest krýt záda radarovou stanicí na našem územi.

Žádné komentáře: