06 května, 2010

Kdyby Afghánistán vpadl do Spojených států...

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/vic-vojaku-v-afghanistanu-vlada-to-zkusi-po-volbach_167473.html dnes:

Víc vojáků v Afghánistánu? Vláda to zkusí po volbách

Afghánské vojáky by mělo cvičit více českých instruktorů.
  • Po květnových parlamentních volbách by se mohla Fischerova vláda znovu pokusit prosadit návrh na zvýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu.
  • Za druhou variantu k posílení mise považuje Jan Kohout možnost vyslání více trenérů pro afghánské policisty a vojáky v rámci už schváleného počtu českých vojáků.
  • Severoatlantická aliance žádá členské země o pomoc s výcvikem
  • Vyšší počet českých školitelů by uvítal i velitel spojenecké mise v Afghánistánu generál Stanley McCrystal, jak řekl v rozhovoru pro ČT.
  • "Bylo by to velmi dobré, dokonce si myslím, že by to mělo být i její povinností," odpověděl ministr obrany Barták na otázku, zda se po volbách vláda pokusí zvýšení poštu vojáků znovu navrhnout.
  • Ministr obrany nabídl afghánským úřadům i další možnost: výcvik dvou nebo tří desítek vojáků a několika poddůstojníků v Česku.
Víc vojáků v Afghánistánu? Vláda to zkusí po volbách
Týden, 02.05.2010
- wlk -
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/vic-vojaku-v-afghanistanu-vlada-to-zkusi-po-volbach_167473.html
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/vic-vojaku-v-afghanistanu-vlada-to-zkusi-po-volbach_167473.html

Kdyby všemocná supervelmoc Afghánistán vpadla do Spojených států, kolik amerických vlastenců by spolupracovalo s afghánskými okupanty a pomáhalo jim zabíjet špatné Američany coby hrozbu světovému míru? Ptá se Jay Janson v OpEdNews.

Považovali by američtí křesťané své náboženství za ohrožené přítomností muslimské armády v naší zemi? Kolik z nás by bojovalo po boku nepřemožitelné afghánské armády za úplatru, abychom mohli nakrmit vlastní rodinu? A kolik z nás by bylo pobouřeno destrukcí a zabíjením těžce vyzbrojenými Afghánci, kopajícími do dveří a divoce pálícími na vše co se pohne, ve strachu o vlastní bezpečí? Kolik z nás by dalo přednost uvěznění, mučení a smrti před kolaborací s Afghánci a jejich spojenci z jiných muslimských zemí? Kolik z nás by uvěřilo, že afghánská okupace bude z dlouhodobého hlediska pro Ameriku dobrá, a že nám přinese kvalitnější způsob života?

Obdobné otázky Janson klade i nad podobnými scénáři zahrnujícími Irák, Vietnam, Kubu, Dominikánskou republiku, Koreu, Kambodžu, Laos. Jaká by byla americká reakce na enormní kombinovanou vojenskou sílu statisíců Kambodžanů a Laosanů, která nejprve svrhne bomby, pak vpadne do země s cílem zůstat a přinutit nás zvolit si vládu přijatelnou pro ně? Záchrana před zhoubnou formou kapitalismu a diktaturou dvou stran by mohl být jejich způsob odůvodnění likvidace anerického způsobu života.

Více viz: http://www.opednews.com/articles/If-a-Superpower-Afghanista-by-Jay-Janson-100427-180.html

Žádné komentáře: