02 ledna, 2010

USA lezou do pasti?

Dnes v Lidových novinách:

USA a Jemen zvažují nálety na Al Kajdu

WASHINGTON Spojené státy a Jemen vytypovávají cíle v Jemenu pro letecké údery v odvetě za nedávný pokus o atentát na americké letadlo, k němuž se přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě Al Kajda na Arabském poloostrově.
  • Americká televize CNN v té souvislosti citovala dva nejmenované vysoké představitele, kteří prohlásili, že jde o to, připravit se pro případ, že by prezident Barack Obama nařídil odvetné letecké údery. Jemen je považován za jednu z bašt Al Kajdy a nigerijský atentátník se tam prý letos zdržoval přes tři měsíce.
  • Podle amerických zpravodajských služeb v Jemenu funguje několik výcvikových táborů Al Kajdy.
  • V každém z nich může být cvičeno 10 až dvacet teroristů.
USA a Jemen zvažují nálety na Al Kajdu
Lidové noviny,31. prosince 2009
čtk
USA a Jemen zvažují nálety na Al Kajdu - www.lidovky.cz (2 January 2010)
http://www.lidovky.cz/usa-a-jemen-zvazuji-nalety-na-al-kajdu-dwl-/ln_noviny.asp?c=A091231_000034_ln_noviny_sko&klic=234814&mes=091231_0

Spojené státy a Česko údajně vytypovávají cíle i v Česku pro letecké údery v odvetě za případný pokus o atentát na americké letadlo, k němuž by se mohla přihlásit mezinárodní větev teroristické sítě Al Kajdy ve střední Evropě. Americká televize CNN v této souvislosti cituje dva nejmenované představitele (jednoho vysokého, druhého zavalitého), že jde o to připravit se pro případ, že by se Bin Ladin stěhoval za Hliníkem do blíže nespecifikované lokality na Vysočině.

Se svojí verzí obdobného případu v Jemenu přichází Patrick Coburn z Independentu Podle něho se USA chystají skočit Al Kajdě na špek, resp. lezou v Jemenu do pasti. Chystají se k podobným chybám jako v Iráku a Afghánistánu, což je výhodné pro Al Kajdu. Ta provokuje Američany k ukvapeným akcím. USA nesmí v jemenu selhat. Tak jako nemohly nechat zbankrotovat v r.2008 bankovní a pojišt'ovací giganty, protože byly příliš velké, tak americké války jsou přiliš důležité, aby v nich neuspěly. Američané by si tím devastovali možnost nárokovat si postavení jediné supervelmoci. ( http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/patrick-cockburn-threats-to-yemen-prove-america-hasnt-learned-the-lesson-of-history-1853847.html )

CIA už prý je blízko k identifikaci zmíněné lokality na Vysočině. A US armáda má na dosah dokončení laserové zbraně a jejího umístění na bitevním poli, jak informovaly vojenské noviny Stars and Stripes v úterý. Že by více než plnohodnotná náhrada za radar v Brdech?

Poznámka: Lidové noviny nadále cenzurují diskusní příspěvky svéraznou formou, požadavkem předložení adresy diskutujícího.