07 ledna, 2010

Možná se rozpustí sama

Dnes v Lidových novinách: Lidové noviny,

Konec jedné iluze


Snahy o zákaz komunistické strany a šíření komunistické ideologie došly na konec cesty.
  • I když usnesení senátorské komise pro posouzení ústavnosti KSČM, přijaté po prosincové diskusi s ministrem vnitra, se snaží tvářit optimisticky.
  • Možnost zamezit tomu, aby ovlivňování našeho politického života komunistickou ideologií pokračovalo i po ukončení předcházející komunisty určované tragické vývojové etapy v životě střední a východní Evropy, byla podle některých názorů ztracena již před dvaceti lety.
  • A jestliže rozchod s komunistickým režimem tehdy neobsahoval jako kategorický imperativ také požadavek na zákaz dalšího působení komunistické strany v české veřejnosti, pak na všechny pokusy o nápravu už bylo pozdě.
  • Oživení přinesl až senátní návrh na přezkoumání činnosti KSČM Nejvyšším soudem pro důvodná podezření, že nemůže vyvíjet činnost, neboť porušuje ústavu a zákony.
  • Ale ani to však samozřejmě nepřiměje nepolitickou vládu kousnout do kyselého jablka, a tak se senátoři s ministry budou dál scházet a domlouvat, dokud nenastoupí regulérní politická vláda, a bude-li levicová, smete senátorský návrh hned pod stůl, a bude-li pravicová, bude ještě chvíli lavírovat a pak učiní totéž.
  • Tedy žádný důvod k optimismu.
  • Jen konec cesty za iluzí, že česká společnost vůbec měla někdy zájem definitivně se vymanit z vlivu komunistické ideologie.
  • Nic takového totiž nikdy neměla a nemá.
  • Můžeme se přít proč, ale tak tomu prostě je.
Konec jedné iluze
Lidové noviny,7. ledna 2010
VLADIMÍR BYSTROV
http://www.lidovky.cz/konec-jedne-iluze-0zg-/ln_noviny.asp?c=A100107_000042_ln_noviny_sko&klic=234893&mes=100107_0

Asi to už nemá cenu řešit. Pasivně přihlížející česká společnost, ta spící bestie, vnímá, jak v krizové křeči lapá po dechu ideologie svobodného trhu, a kroutí nad tím hlavou. Politický systém amerického impéria, který nás momentálně pase, praská ve švech pod náporem stovky Talibánců a co nevidět padne k nohám komunistické Číně. Političtí a mediální prémianti našeho veřejného prostoru se možná začnou ucházet o zkušební lhůtu v stále nepřejmenované straně, pokud ta ovšem se teprve teď raději sama nerozpustí a nevypustí.

Poznámka: Cenzura Lidových novin nad diskusí formou požadavku na adresy diskutujících trvá. Cílem je zřejmě dosáhnout aby příspěvky byly pěkně úhledné.

Žádné komentáře: