22 ledna, 2010

Koloniální invaze pod záminkou pomoci?

Lidové noviny dnes:

Hledání přeživších na Haiti končí. EU měla víc pomáhat, řekl Klaus


PORT-AU-PRINCE - Hledání přeživších po ničivém zemětřesení na Haiti pomalu končí a záchranářské týmy se začínají stahovat.
  • Devátý den po neštěstí je země stále v kritické situaci a potřebuje další humanitární pomoc pro desítky tisíc zraněných a lidi bez přístřeší.
  • V hlavním městě Port-au-Prince, které bylo zčásti zničeno, jen částečně funguje rozvod vody, na ulicích stanují lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou, nemocnice jsou přeplněny a lékaři běžně operují s až dvanáctihodinovým zpožděním.
  • V metropoli stále nefungují pevné linky, ale podařilo se zprovoznit dvě místa s bezdrátovým spojením.
  • V zemi zatím pokračuje pohřbívání desetitisíců mrtvých do hromadných hrobů.
  • Navzdory výzvám ze světa, aby Haiti vyvinulo všemožné úsilí o identifikování mrtvých a aby je pohřbívalo jen do mělkých hrobů, odkud by je jejich blízcí mohli případně vyzvednout, dělníci tvrdí, že na to není čas.
  • Americká vláda nově vysílá na pomoc Haiti dalších 4000 námořníků a vojáků.
  • Počet příslušníků americké armády a námořnictva na Haiti tak stoupne na 16.000.
  • EU v pondělí přislíbila na bezprostřední humanitární pomoc a následnou rekonstrukci zemětřesením zničeného Haiti 429 milionů eur (přes 11 miliard korun). ¨
  • Nehledě na hloubku (ekonomické) krize je Evropa s to poskytnout daleko více," komentoval dnes rozhodnutí unie Kaczyński, který je na návštěvě ČR.
Hledání přeživších na Haiti končí. EU měla víc pomáhat, řekl Klaus
Lidové noviny, 21. ledna 2010
ČTK
http://www.lidovky.cz/hledani-prezivsich-na-haiti-konci-eu-mela-vic-pomahat-rekl-klaus-psv-/ln_zahranici.asp?c=A100121_171520_ln_zahranici_mtr

Pod záminkou humanitární mise probíhá koloniální invaze na Haiti. Jestliže cílem humanitární pomoci je zmírnění utrpení postižených Hait'anů, proč americká vláda posílá ozbrojené vojáky a nejdestruktivnější válečná vozidla? Proč jsou rozmisťovány koloniální instrumenty místo lékařů, hasičů, a jiné zoufale potřebné pomoci? Americká armáda převzala kontrolunad letišti a námořními přístavy a určuje, kdo do země smí a kdo nesmí přijít či odejít. Přednost mají Američané.
Občané Haiti si zaslouží skutečnou pomoc, ne koloniální invazi, píše se v:
Fight back against the colonial takeover of Haiti! http://www.pslweb.org/site/News2/1672164575?page=NewsArticle&id=13515&news_iv_ctrl=1261


http://modernenlightenment.wordpress.com/2010/01/21/gods-inaction-in-action/

Žádné komentáře: