22 ledna, 2010

Den, kdy ani komentátoři nemají jistotu

Dnes v Lidových novinách:

Den, kdy laici ztratí důvěru

Poslední dobou vypuklo příliš mnoho skandálů, které otřásají pověstí oficiálních expertů.
  • Především slovo "britský" je synonymem pro svět úctyhodných insitucí s tradicí, která zavazuje. Tento svět dostává v posledních letech vážné rány.
  • Nechme teď stranou, jestli byl útok na Saddáma Husajna oprávněný, nebo ne - důležité je, že už potřetí, neboť je to už třetí vyšetřování v řadě, se ukazuje, do jaké míry vládní místa manipulovala veřejným míněním.
  • Dalším prvotřídním skandálem britské provenience se stal únik e-mailové korespondence mezi koryfeji světové klimatologie z univerzit v Anglii a Spojených státech, kteří mají za úkol dodávat politikům vědecké podklady pro jejich boj s globálním oteplováním. Z e-mailů lze jednoznačně vyčíst sklony příslušných vědců manipulovat veřejným míněním a politikou.
  • Rada Evropy si chce posvítit na Světovou zdravotnickou organizaci OSN (a s ní i na jednotlivé zdravotnické úřady) jak unáhleně a přitom bezdůvodně vyhlásila pandemii prasečí chřipky.
  • Pamatuje někdo takovou koncentraci afér, které by tak dramaticky nabourávaly důvěru veřejnosti k oficiálním expertům?
  • Když jsme před dvaceti lety přistupovali k Západu, jedním z jeho nesporných kladů bylo výsadní postavení, které v něm držela objektivní expertiza.
  • Laik se na tvrzení expertů v zásadě mohl spolehnout.
  • O tuto útěšnou jistotu bohužel přicházíme.
  • Je asi ještě brzo na určení příčiny.
  • Je to všeobecné zdětinštění společnosti?
Den, kdy laici ztratí důvěru
Lidové noviny, 21.1.2010 (papírové vydání)
Daniel Kaiser

Možná i zdětinštění společnosti, ale řekl bych, že je to hlavně důkaz, že hlavní prvky tržní kapitalistické společnosti dosud žijí. Cílem je přece maximální získ. Může-li kapitalista vydělat lépe peníze podvodem, aspoň kvůli tomu nemusí dřít kůži z těla svým váženým vykořisťovaným.
Můžu-li výhodně získat a zajistit si na dobu neurčitou ropu přepadením Saddáma Hussajna, je to především věc správného zvážení podnikatelského rizika a ne nějakých ušlechtilých úvah typu: nepřepadneš a neoloupíš bližního svého... Okrádal bys sebe samého.
Potřebuji-li něco urvat, nemohu váhat vyhlásit, inspirovat, využít pandemii, globální oteplování, revoluci (třeba i jen sametovou), či zemětřesení.

Poznámka 22.1.2010: Text citovaného článku není k dispozici na internetovém vydání LN. Vyhledávač Google uvádí jeho existenci na http://www.headlines.cz/shownews.php?Id=c7ceb7b6a714a23f4ce12d336a3832b5& kde se uvádí: Plné znění není na webu vydavatele k dispozici !!! V Headlines PLUS k dispozici je.
Ale není.

Žádné komentáře: