01 listopadu, 2006

Pomník až později

Dnes v Lidových novinách:

Pokud se s Paroubkem rozkmotří komunisté, ČSSD se ocitne v izolaci
· Jiří Paroubek prohlásil, že dává přednost velké koalici s ODS. Komunisté to označili za hrozbu. Navíc je podle Filipa ČSSD podrazila po komunálních volbách, neboť „i tam, kde jsme měli s ČSSD většinu, tak se obrací na ODS“.
· KSČM se Paroubkovi jaksepatří revanšovala
· Připojila se k ODS, KDU-ČSL a Straně zelených, jež preferují předčasné volby cestou ústavní novely, na jejímž základě by si sněmovna třípětinovou většinou mohla odhlasovat seberozpuštění.
· „Byli bychom schopni to udělat společně s levicovým voličem, ale třeba proti některým lidem v sociální demokracii,“ řekl k tomu místopředseda komunistů Jiří Dolejš.
· Bude-li ale KSČM příkladně státotvorná, sluší se ukazovat na ni i nadále prstem jako na stranu antisystémovou?
· Jiří Paroubek se začíná podobat kůlu v plotě
· Pro ODS je nepřijatelný, spolupracovat s ním odmítli zelení a po malém flirtu také lidovci.
· Pokud mu Filip jako podvedená milenka pouze nehrozí, ale skutečně ho pustí k vodě, ztratí spojence na levici
· To by pro něj bylo fatální, poněvadž právě tam ze špidlovského levého středu ČSSD přesměroval.
· Ve státotvorně opuncované KSČM by měl v příštích volbách nebezpečnější konkurenci než v těch letošních
· A tak zatímco si Mirek Topolánek pěstuje zelené a lidovce jako potenciální koaliční partnery, Paroubkova ČSSD tady trčí bez spojence

Jako kůl v plotě
1. listopadu 2006, Lidové noviny
Petr Nováček, komentátor ČRo 1 - Radiožurnálu


Už to vidím, jak zhrzená milenka KSČM se na levicovou souputnici ČSSD vykašle a vrhne se do náruče pravice, která si ji s potěšením přivine coby ztracenou dceru k srdci. V novém slušivém kostýmku systémové strany KSČM zapomene na své levicové ideály a bude příst blahem, že se konečně dočkala uznání slušných lidí. Z výšky buržoasního náručí se bude vilně koukat, jak se ČSSD zmítá ve smrtelných křečích, netušíc, že pád Paroubka bude to poslední co na tomto světě uvidí. Náručí se totiž sevře příliš a ve vazu KSČM to hrozivě křupne…Ozve se huronský jásot a začne se hledat místo pro pomník Topolánkovi za zabití dvou levicových much jednou ranou.
Ne, zní to příliš slibně aby to dopadlo takhle. Pravděpodobnější je verze, kdy Paroubek s Filipem u piva se plácají do kolen, jak ty pravičáky doběhli, a že jim dokázali že s KSČM rádi vyjednávat budou, a ne že ne…

Žádné komentáře: