28 listopadu, 2006

Nová tvář

Dnes v Lidových novinách:

Politické špičky členských států Severoatlantické aliance se už podruhé scházejí na území, které po desítky let patřilo do výsostné sféry vlivu Moskvy. Šest let po Praze hostí vrcholný summit 26členné aliance lotyšská Riga.
· „Před časem se po těchto ulicích valily sovětské tanky.
· Tento summit pořádáme také proto, aby se něco takového už v budoucnu nestalo,“ oznámila lotyšská prezidentka Vaira Vike-Freibergaová krátce před zahájením summitu.
· Narážela tím na neúspěšný pokus Moskvy z ledna 1991 zabránit pobaltským státům (Estonsku, Litvě a Lotyšsku) v osamostatnění.
· Lotyšská prezidentka při té příležitosti dodala, že rižský summit, první v postsovětské republice, odstraní „úplně poslední zbytky železné opony“.
· Podobně slavnostně vnímají schůzku, jíž se dnes a zítra zúčastní kompletní politická elita 26 aliančních zemí, i sousední Estonci a Litevci.
· Ostatní, zejména pak „staří“ členové NATO, však zřejmě nebudou mít pro symboliku tolik pochopení.
· Většině totiž dělá starosti vývoj mírové mise v Afghánistánu.
· Jednotky NATO tam totiž nedokážou čelit eskalaci násilí.
· Situaci zhoršují odlišné zájmy členů, zejména pak obnovení americko-francouzského sporu.
· Zatímco Američané tlačí na rozšíření působnosti jednotek NATO a jejich aktivnější zapojení do bojových operací, Francouzi zdůrazňují „vzájemnou solidaritu“ a uvažují o přehodnocení mise.
· „Výhrady“ mají i Španělé nebo Italové.
· A podobně je tomu s většinou z 32 000 aliančních vojáků včetně Čechů, kteří v tuto chvíli pouze zvažují vyslání vojenských policistů na nebezpečný jih.
· Tíha bojových operací tak spočívá kromě Američanů na Britech, Kanaďanech a Nizozemcích.

Francie a USA se přou o novou tvář NATO
RIGA 28. listopadu 2006
TOMÁŠ JENÍK


Lotyšská prezidentka si libuje, že po Rize se už žádné sovětské tanky jako před časem nevalí. Naopak. Je velká šance, že právě teď se povalí někde po Afghánistanu, či Iráku, či někde jinde po světě v rámci globálního četnictví pod vedením USA i lotyšské tanky. Prezident Bush totiž tlačí na aktivnější zapojení jednotek NATO, protože je třeba ulehčit americkým a britským jednotkám, kterých je pro tuto hrubou práci vlastně škoda. Okupované země zlobí. Taky by rády rády, jako kdysi to Lotyšsko, aby se jim tam žádné cizí tanky už neválely. Paní prezidentka a celá politická elita v Rize se poradí, jak jim ty nesmysly vyhnat z hlavy.

Žádné komentáře: