25 listopadu, 2006

Já bych to celé předělal

Dnes v Lidových novinách:

Bývalý agent KGB Alexandr Litviněnko, který po otravě zemřel, obvinil ze své vraždy Kreml
· Testament nadiktoval Litviněnko v přítomnosti rodiny a přátel v úterý, předtím, než upadl do bezvědomí, z něhož se už neprobral.
· Rusko reagovalo nejdříve mírně, když již poněkolikáté dementovalo jakoukoli spojitost se smrtí přeběhlíka.
· Včera vpodvečer však začalo ruské vedení ztrácet nervy a prezident Vladimir Putin na summitu EURusko v Helsinkách zpochybnil jak teorii o Litviněnkově otravě, tak pravost dopisu.
· „Litviněnkova smrt byla použita k politickým provokacím,“ uvedl Putin.
· „Pokud ten dopis opravdu existuje, ptám se, proč nebyl zveřejněn, ještě když byl naživu.
· Pokud se ten dopis objevil až po jeho smrti, nepotřebuje to komentář.,“ prohlásil Putin po jednání s EU.
· Včera večer BBC oznámila, že v Litviněnkově bytě i na dvou místech jeho posledních schůzek s informačními zdroji byla naměřena zvýšená radioaktivita.
· Britský ministr vnitra John Reid pak včera oficiálně prohlásil, že Litviněnkovu smrt zapříčinila „přítomnost radioaktivní látky v jeho těle“.
· Jak uvádí ČTK, radioaktivní polonium, které má několik izotopů, vydává pouze záření alfa, smrtelně nebezpečné pro napadenou osobu.

Závěť špiona: Vrahem je Putin
25. listopadu 2006, Lidové noviny
LUBOŠ PALATA


Jako detektivka se mi to moc nezamlouvá. Zápletka je příliš průhledná. Bývalý ruský agent pomlouval Putina a tak za vraždou je sám Putin, má hned napadnout naivního čtenáře. Ale náročnější labužník by spíš rafinovaně tipoval ty, kteří Putina obviňují . Proč ten by průhlednou vraždou dával argumenty svým spojencům na Západě? Naopak, špiona obětují ti spojenci, neboť takhle jim poslouží daleko nejlépe proti jejich příteli v Kremlu, který tak nestydatě ovládá obrovské zásoby ropy, a nenechá sebou manipulovat. Takže likvidací špiona vtipně ušijí na Putina pěknou boudu, jako svého času na někdejšího spojence Husajna s jeho zbraněmi hromadného ničení.
Že měl špion v těle polonium? No, aby si ti Poláci taky zase nechtěli šplhnout na vyšších místech…

Žádné komentáře: