06 listopadu, 2006

Nepravomocný rozsudek

Dnes v Lidových novinách:

Verdikt iráckého soudu nad svrženým iráckým diktátorem má velmi výrazný přesah do americké domácí politiky.
· Už zítra totiž proběhnou v USA kongresové a guvernérské volby a republikáni se vážně obávají, že právě kvůli nezdarům v Iráku ztratí kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a možná i nad Senátem.
· Oprátka pro Saddáma je tak pro republikány ještě větším darem než minela neúspěšného demokratického prezidentského kandidáta Johna Kerryho, který zpochybňoval vzdělanost amerických vojáků v Iráku.
· Podle očekávání totiž budou ve finiši kampaně moci znovu začít používat „iráckou kartu“.
· Velkými slovy nešetřil po rozsudku nad Husajnem americký prezident George Bush: „Je to milník v úsilí iráckého lidu nahradit vládu tyrana vládou práva,“ uvedl.
· Podle šéfa Bílého domu „je to významný čin pro mladou iráckou demokracii a její ústavní vládu.
· Demokraté budou zcela jistě poukazovat na „podezřelé“ načasování rozsudku - dva dny před klíčovým hlasováním.
· Nakolik budou republikáni této ojedinělé příznivé zprávy z Iráku během pouhých dvou dní schopni politicky využít, je ovšem otázkou.
· „Dobrou zprávu pro irácký lid,“ jak informaci o Saddámově odsouzení komentoval Snow, také mohou ještě zastínit další události v Iráku.

Je to milník, prohlásil Bush
6. listopadu 2006, Lidové noviny
TOMÁŠ JENÍK


Obětavé úsilí prezidenta Bushe nahradit v Iráku vládu tyrana vládou práva, stálo američany už kolem 3 tisíc mrtvých vzdělaných vojáků, a zabitých na straně iráčanů nepočítaně. (Za kolik obětí to vlastně dostal provaz Hussajn?) Odsouzení tyrana bylo milým dárkem ústavní irácké vlády práva americké podobné vládě prezidenta Bushe v předvečer voleb.
Jak včera ukázala televize, v průběhu čtení rozsudku se mocným hlasem pokusil vyřknout svůj ortel i sám Hussain. Prý: Smrt zrádcům! Pryč s agresorem! Naštěstí v mladé irácké demokracii, jak ji hezky prezident Bush pojmenoval, všichni už dnes dobře vědí, že rozsudek vynesený bývalým diktátorem není pravomocný, a tudíž nikoho ani ve snu nenapadne, aby jej vykonával.

Žádné komentáře: