27 listopadu, 2006

Izolujte je!

Dnes v Lidových novinách:

Polsko odmítlo rezignovat na své veto ohledně nové smlouvy o spolupráci mezi Evropskou unií a Ruskem.
· Hlavní příčinou bylo pokračující ruské embargo na vývoz většiny polských zemědělských produktů.
· Embargo na polské potraviny bylo zavedeno pouze několik dnů po polských parlamentních volbách, které k moci vynesly pravici, tradičně proamerickou a protiruskou.
· Rok poté, a den před helsinským summitem evropská veterinární komise ukončila prohlídku polských potravinových závodů a ve zprávě potvrdila, že jejich stav v žádném případě neospravedlňuje žádný zákaz tohoto typu.
· Zkrátka se jednalo o politické rozhodnutí s jasným signálem: potrestat Poláky za špatnou volbu a dát najevo nové vládě, kdo je silnější.
· V pozadí je možná hlavní dilema současné evropské geopolitiky, tedy závislost na ruském plynu a ropě.
· Ruský energeticky imperialismus poznala už Ukrajina nebo Gruzie.
· Teď, díky ruskoněmeckému projektu Baltského plynovodu, se do stejné pozice může se dostat Polsko a Pobaltí.
· Ve vztahu k Putinovu Rusku nelze oddělit ekonomické zájmy a politiku.
· V sázce je hodně: je už dlouho zřejmé, že pro Brusel a hlavní evropské mocnosti (především Německo) má „speciální partnerství“ s Ruskem větší cenu než otázky jako lidská práva, osud Čečenska či imperiální chování Ruska vůči Ukrajině a Gruzii.
· Nyní však se jedná nejen o „postsovětský“ prostor, ale o životní zájmy členských států unie, tedy o důvěryhodnost ideje evropské solidarity a rovnoprávnosti vůbec.
· Jde jen o to, jasně ukázat, zda je pro vás důležitější vlastní energetická bezpečnost, nebo zájmy Polska a Pobaltí.
· Bude Evropa i nadále následovat ruské vábení?

Izolujte buřiče!
Maciej Ruczaj
27. listopadu 2006, Lidové noviny

Maciej Ruczaj mi mluví z duše. Používat ekonomiky k prosazování politických cílů je sprosťárna. Embargo na polské potraviny pouze několik dní po volbách, trestat Poláky za špatnou volbu, dát najevo nové vládě kdo je silnější – to je přímo nechutné. Kdyby to byl aspoň Putinův originální nápad! Takhle přece my už celá desetiletí rdousíme embargem například Kubu a ještě se jim vysmíváme. Ovšem od nás starých kolonizátorů a energetických imperialistů se nic jiného čekat nedá, ale proč – i když už na cestě k demokracii - se k témuž propůjčuje Rusko! chce se zvolat spolu s Maciejem. Naneštěstí my evropané jsme na ruském plynu závislí jako Topolánkova vláda na Paroubkovi, a tak teda budiž: Izolujte ty polské buřiče!

Žádné komentáře: