12 září, 2009

S čím se vyrovnat

Dnes v Lidových novinách:

Dvacáté výročí listopadového převratu je dobrou příležitostí k úvahám o tom, jak se dnešní historici vyrovnali s dějinami minulého režimu.
  • Podle Michala Pullmanna je ohromná většina vyprávění o komunistické diktatuře zasazena do černobílé šablony, jejíž jednu barvu – černou – tvoří monolitní režim a druhou ovládaná společnost.
  • Tato šablona, kterou autor nazývá „totalitněhistorický výkladový model", ovládla nejen téměř veškerou odbornou či popularizační historickou produkci, ale i dominantní část veřejného mínění, kterou reprezentují většinová média, populární kultura a výuka na školách.
  • Příčiny tak drtivé dominance jednoho výkladového modelu jsou zřejmé: je po něm společenská poptávka.
  • Falešná představa, že na jedné straně stál zlý režim, importovaný navíc z Ruska, a na druhé pak potlačovaná nebo naopak revoltují společnost, koresponduje se sebeprezentací většiny Čechů.
  • Skoro každému poskytuje možnost umístit se do té správné části černobílého spektra.
  • Kdysi všemocný „režim" je redukován na pár nejvyšších funkcionářů, tajnou policii a její agenty.
  • Historici soudobých dějin pak díky této interpretaci minulosti získali významnou společenskou funkci: mohou „s jistou mírou libovůle určovat, kdo je dnes morálně poskvrněn a kdo nikoli".
  • Historici by podle něj měli „otevřít své hledí a připustit, že motivací ke konformitě nemusel být jen vědomý oportunismus nebo strach, nýbrž skupinově specifické představy o naplněném životě a třeba také specifická kolektivní paměť".
  • Michal Pullmann má pocit, že neudržitelný totalitněhistorický výkladový model se dnes rozpadá a zároveň svou politizací, která je patrná zejména v činnosti Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), diskredituje a delegitimizuje v očích dalších sociální vědců i širší veřejnosti celý obor soudobých dějin.
http://www.lidovky.cz/revize-dejin-komunismu-0v3-/diskuse.asp?iddiskuse=A090912_000105_ln_noviny_sko&klic=233275&mes=090912_0
Lidové noviny, 12. září 2009
Petr Zídek, redaktor Orientace

U příležitosti dvacátého výročí listopadového převratu by se nejen historici mohli vyrovnat s tehdejším možná dominantní postojem "ovládané společnosti" k nastupující nové "elitě": Buďte rádi, že jste se jako slepí k houslim dostali ke svým korytům, ale na nás, minulý režim, si příliš nevyskakujte.

Žádné komentáře: