26 září, 2009

Kdo porušuje pravidla?

Dnes v Lidových novinách:

PITTSBURGH - Americký prezident Barack Obama, britský premiér Gordon Brown a francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes na ekonomickém summitu států G20 obvinili Írán, že na svém území ukrývá tajné zařízení na obohacování uranu.
  • Tuto aktivitu světoví představitelé označili za "neslučitelnou" s civilním jaderným programem.
  • Francie, USA a Velká Británie vyzvaly Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby tuto "znepokojivou" záležitost prošetřila, řekl Obama.
  • Francouzský prezident Sarkozy uvedl, že pokud Írán "zásadně nezmění svou politiku" do letošního prosince, pak by měly být přijaty sankce v zájmu míru a stability.
  • "Jsme připraveni přijmout nové a přísnější sankce," potvrdil britský premiér Brown.
  • Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes v rozhovoru pro americká média ujistil, že budování druhého provozu Teherán neutajoval.
  • Zdůraznil také, že Írán není povinen říkat americké vládě o každém svém jaderném zařízení.
  • Írán v uplynulých dnech postupně přiznal, že disponuje dvěma novými zařízeními na obohacování uranu.
  • Ta by údajně mohla být použita rovněž k výrobě jaderné pumy.
http://www.lidovky.cz/atomovy-iran-rozcilil-velmoci-obama-i-sarkozy-mluvi-o-dalsich-sankcich-1mn-/ln_zahranici.asp?c=A090925_191746_ln_zahranici_qqq
Lidové noviny, 25. září 2009
ČTK, Lidovky.cz
http://www.lidovky.cz/atomovy-iran-rozcilil-velmoci-obama-i-sarkozy-mluvi-o-dalsich-sankcich-1mn-/ln_zahranici.asp?c=A090925_191746_ln_zahranici_qqq

Kdo porušuje pravidla? ptá se P.C Roberts. Írán nabo USA? ("More Lies, More Deception" http://vdare.com/roberts/090925_g20.htm)
USA, které jsou momentálně zaměstnány třemi agresivními válkami, a mají okupační vojska v mnoha dalších zemích, tvrdí, že Íránu, který nenapadl a neokupuje žádnou zemi, nelze věřit pokud jde o program využití jaderné energie, protože ten může vést k vývoji jaderných zbraní. Takovým, jaké mají Izrael, Indie a Pákistán, kteří dohodu o nešíření jaderných zbraní nesignovali, a na rozdíl od Íránu se nikdy nepodrobili inspekci IAEA. Ten v souladu se svými závazky ze smlouvy oznámil 21.9 IAEA, že buduje další jaderné zařízení.
Obama, který je zaangažovaný ve třech válkách, požaduje, aby svoje „mírové úmysly prokázal Írán, jinak bude pohnán k zodpovědnosti za porušování mezinárodních norem a mezinárodního práva". Jsou to však americká vláda, její loutkové státy NATO, a militaristický Izrael, které by se měly zodpovídat mezinárodnímu právu, neboť se bezpochyby dopouštějí válečných zločinů. Spáchali vojenské agrese přesně jako německá Třetí říše, a povraždily ohromné množství civilistů. Podle Führerova rukopisu tyto “velké demokratické republiky“ospravedlňjí své nezákonné akce pomocí lží a podvodů. Snaha stupňovat hrozbou války tlak na Írán pokračuje přes opakovaná vyhlášení IAEA, že nejsou žádné známky íránského vývoje jaderných zbraní, a přes ujištění US tajných služeb, že se Írán vzdal takového programu před lety.
K pokračujícímu úsilí dvou militaristických agresivních států USA a Izraele démonizovat Írán se na Valném shromáždění vyjádřil i Ahmadinežád: "Podvádění v mezinárodních vztazích říkají prozíravost a státnickost, okupace je podle nich darem na podporu svobody a demokracie, bezbranné národy jsou utiskovány ve jménu obrany lidských práv".
"Nedá se to vyjádřit lépe", konstatuje Roberts, někdejší činitel v Reaganově administrativě a dodává: "Amerika nebude spokojená, dokud, jako Řím, nebude mít víc nepřátel a válek, než může přežít".


Žádné komentáře: