29 září, 2009

Kdo zaslouží sankce?

Dnes v Lidových novinách:

TEHERÁN - Íránský parlament dnes vyzval svět, aby ve vztahu k Teheránu neopakoval chyby z minulosti.
  • Dva dny před ženevským jednáním šesti velmocí a Íránu poslanci pohrozili, že bude-li na Teherán vyvíjen další nátlak v otázce jaderného programu, začnou se zabývat zatím odloženými projekty.
  • Dle agentury AP zřejmě jde o plány na další obohacování uranu.
  • Ve čtvrtek se v Ženevě sejdou zástupci pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa s předsedou íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Saídem Džalílím.
  • Šéf Íránské organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí dnes v rozhovoru se zahraničními novináři ujistil, že se jeho země nevzdá obohacováni uranu, jelikož má na tuto technologii "svrchované" právo.
  • Ujistil také, že Írán v Ženevě nehodlá hovořit o nově budované továrně na obohacování uranu a o ničem, co se týká jeho práva ohledně nukleárních aktivit.
  • Řekl, že se Írán svých jaderných aktivit "ani na vteřinu" nevzdá.
  • Sálehí dnes řekl, že nově budovaný provoz na obohacování uranu odpovídá mezinárodním standardům a že Írán brzy nabídne harmonogram pro inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
  • Teherán tvrdí, že se v ní stejně jako v už zprovozněné továrně v Natanzu bude uran obohacovat jenom pro energetické účely.
  • Podezření, že nepracují na atomové bombě, ale zatím Íránci nevyvrátili.
  • Hrozí jim čtvrté sankce, které se už připravují a mají být rozšířeny na energetický, telekomunikační a finanční sektor.
http://www.lidovky.cz/iran-otestoval-raketove-strely-a-vzapeti-vyhrozuje-svetu-paj-/ln_zahranici.asp?c=A090929_134552_ln_zahranici_qqq
Lidové noviny, 29. září 2009
ČTK
http://www.lidovky.cz/iran-otestoval-raketove-strely-a-vzapeti-vyhrozuje-svetu-paj-/ln_zahranici.asp?c=A090929_134552_ln_zahranici_qqq

Drsným kritikem současné US politiky je P.C.Roberts, někdejší činitel v Reaganově administrativě. Z jeho nedávného článku vyjímám:
Koncem srpna Netanjahu požadoval zmrzačující sankce proti Iránu. Hrozí mu útokem, ale preferuje, aby to provedly USA a NATO. Proč chce Izrael iniciovat válku mezi USA a Íránem? Napadá snad Írán jiné země, bombarduje civilisty a ničí civilní infrastruktury? Ne, tyto zločiny páchají Izrael a Spojené státy. Vystěhovává Írán lidi z jejich půdy, kterou obývají po staletí a nahání je do ghet? Ne, toto dělá Izrael už 60 let Palestincům.

Co Írán dělá? Vyvíjí program atomové energie, což je právem každého signatáře smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Jeho program je pod dozorem IAEA. Jinými slovy, Izrael a USA požadují odebrat Íránu právo rozvíjet vlastní nukleární energii. To nemá žádnou oporu v mezinárodním právu nebo v čemkoliv jiném než v izraelsko americké aroganci. Je to arogance extrémní, protože Izrael není signatářem dohody o nešíření jaderných zbraní, své jaderné zbraně vyvinul ilegálně s americkou pomocí a je schopen je použít. Zmrzačující sankce by měly být použity proti němu.

Spojené státy přepadly na základě lží Afghánistán a Irák. O život přišel milion Iráčanů, čtyři miliony jsou uprchlíky. Neví se kolik dětí, žen, vesničanů přišlo o život v Afghánistánu. USA páchají válečné zločiny ve velké měřítku. Pro zmrzačující sankce jsou kvalifikovány i USA - překvalifikovány. Skutečnou osou zla jsou Spojené státy a Izrael, a na amerických válečných zločinech se podílí řada dalších zemí.

Spojené státy nejsou na věky superstátem, který může neomezeně ignorovat zákony vlastní i mezinárodní. Až US impérium zkolabuje, budou pohnáni k zodpovědnosti před mezinárodní tribunál i jeho kolaboranti? ptá se P.C.Roberts ve
http://vdare.com/roberts/090830_sanctions.htm

Žádné komentáře: