05 července, 2009

Vzdá se Moskva Obamovi?

Dnes v Lidových novinách:

Barack Obama přiletí do Moskvy v pondělí.
  • Hlavním bodem jednání bude nová smlouva o snížení počtu jaderných zbraní, která by nahradila stávající dohodu START1.
  • Američané si však do Moskvy jedou i pro „povolení" dopravovat přes ruské území zbraně a zásoby pro vojáky v Afghánistánu.
  • Americký prezident si chce odvézt dohodu o snížení jaderného arzenálu.
  • Rusové kladou podmínky.
  • Předehru k jednáním v Moskvě obstarala malá slovní přestřelka mezi Obamou a Putinem.
  • Americký prezident se totiž v rozhovoru pro agenturu AP nechal slyšet, že Putin pořád žije v časech, kdy obě země rozdělovala železná opona, doslova řekl, že „je jednou nohou v minulosti".
  • Ruský premiér si to pochopitelně nenechal líbit.
  • „Nebalancuji na jedné noze, stojím pevně na obou," vzkázal Obamovi.
Vzdá se Obama v Moskvě štítu?
Lidové noviny, 4. července 2009
PAVEL ČERNÝ
http://www.lidovky.cz/vzda-se-obama-v-moskve-stitu-d1e-/ln_noviny.asp?c=A090704_000045_ln_noviny_sko&klic=232367&mes=090704_0

Obama tvrdí, že Putin stojí jednou nohou v minulosti a měl by pochopit, že studenoválečnické způsoby ve vztazích s USA jsou zastaralé? A podle některých amerických médií to ohrožuje americko-ruské vztahy?

Pak je třeba říci, že Obama vězí v minulosti nohama oběma. Je to Obama, ne Putin, kdo vede agresivní války proti třem nezávislým zemím - Iráku, Afghánistánu a Pákistánu, a hrozí čtvrtá válka s Íránem. Tyto války byly započaty na základě lží a podvodů Bushovou administrativou. Obama pokračuje v okupaci a podvody potvrzuje. Byl to Washington, kdo jednostranně zrušil protiraketovou dohodu s Ruskem a začal budovat protiraketové základny zaměřené na eliminaci ruských odstrašujících zařízení. Kdyby se podařilo zneškodnit ruské nukleární zbraně, bylo by Rusko přinuceno podřídit se americké vůli a americká hegemonie by mohla pokročit. Je to Washingon, kdo obkličuje Rusko vojenskými základnami, instaluje loutkové vlády (Srbsko, Ukrajina, Gruzie) pomocí US-made "barevných revolucí". NATO je dnes žoldnéřem amerických vojenských sil v Afghánistánu s cílem obklíčit Rusko od Baltiku po Střední Asii.
Zítra Obama přijede do Ruska diskutovat jestli se Rusko poddá US požadavku uznat americkou hegemonii. Obama věří, že se mu podaří vrazit klín mezi premiéra Putina a prezidenta Medveděva, podobně jako napomáhal vrazit klíny mezi ambiciózní íránské ajatoláhy. Kdyby se to Obamovi podařilo,Rusko by bylo neutralizováno a zůstala by tak jenom Čína coby překážka k dosažení oné americké světové hegemonie.
Blíže viz P.C.Roberts: "The Big Whorehouse on the Potomac" http://informationclearinghouse.info/article22978.htm

Žádné komentáře: