13 července, 2009

Kdo jsou...?

Dnes v Lidových novinách:

Předseda politické strany usilující o vítězství v nadcházejících volbách jedná bez mandátu a bez vědomí zahraničního ministerstva s premiérem státu, jehož politika není nakloněna spojeneckým svazkům předsedovy země.
  • Ba víc, premiérova vláda vyhrožuje této zemi raketovými útoky, pokud se předsedova země svých smluvních spojeneckých závazků nezřekne.
  • Předseda české sociální demokracie Jiří Paroubek se k obsahu jednání s Vladimirem Putinem hlásí.
  • O programových zásadách sociální demokracie v zahraniční politice České republiky - až vyhraje volby - již přece hovořil s bývalým americkým prezidentem Bushem, s britským premiérem Brownem nebo s německým ministrem zahraničí Steinmeierem.
  • V každém případě předseda české sociální demokracie obsahem svého jednání s premiérem Putinem poškodil bezpečnostní zájmy České republiky.
  • Vzhledem k tomu, že k jeho jednání s Vladimirem Putinem došlo krátce před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě, objektivně vyvolal dojem, že smlouva o česko-americkém spojenectví ve věci protiraketové obrany může být po říjnových volbách zrušena.
  • Jiří Paroubek tudíž oslabil věrohodnost základních principů bezpečnostní složky české zahraniční politiky.
  • Co je naprosto nepochopitelné, ba trestuhodné, je absence rozhodného protestu ministra zahraničí Jana Kohouta proti svévolnému poškozování českých bezpečnostních zájmů.
Omluvme se za Paroubka
Lidové noviny, 13. července 2009
Luboš Dobrovský, autor byl v letech 1996-2000 velvyslancem ČR v Ruské federaci bývalý velvyslanec v Rusku
http://www.lidovky.cz/omluvme-se-za-paroubka-0b2-/ln_noviny.asp?c=A090713_000004_ln_noviny_sko&klic=232462&mes=090713_0

Kdo jsou ti Češi a Česko, jejichž zájmy, zejména ty bezpečnostní, se L.Dobrovský odhodlal laskavě bránit. Jsou to ti čeští občané, kteří ve velké většině odmítají raketo-radarovou lumpárnu, ale není jim dovoleno v referendu se vyjádřit, nebo je to ta skupina kolem servilní, klientské, padlé Topolánkovy vlády, která se ani neodvážila návrh smlouvy s USA do parlamentu předložit?

Kdo jsou ti spojenci, s nimiž máme mít nenarušitelné závazky? Jsou to ti, kteří se nám sem snaží nasadit tikající minu, a jsou důvodně podezřelí ze spáchání nestoudných válečných zločinů? Jsou to ti, kteří budou eventuální katastrofu v Česku považovat za "collateral damage" - vedlejší škodu v (posledním) tažení za světovládou?

Kdo jsou ti, kteří této zemi hrozí raketovými útoky? Nejsou to ti, kteří se sami cítí ohroženi, a jen reagují na hrozbu, podobně jako Kennedy za Karibské krize?

Žádné komentáře: