02 července, 2009

Chybička se vloudila?

Dnes v Lidových novinách:

BAGDÁD „Ještě neodešli úplně.
  • Ještě zůstávají," citovaly včera agentury Samíra Alwana, obchodníka z irácké Basry.
  • Mluvil o amerických vojácích, kteří se k včerejšímu dni definitivně stáhli z iráckých měst.
  • „O obnovení irácké suverenity nemůže být řeč," pokračoval Alwan a dodal: „Irácká armáda je zatím schopna zajistit jih země, ale ne Bagdád nebo Mosul".
  • Iráčané včera vzali ulice útokem.
  • Zástupy s vlajkami, trubkami a ohňostroji slavily „nově nabytou nezávislost".
  • „Iráčané právem oslavují," komentoval stažení amerických jednotek z iráckých měst prezident Barack Obama.
  • Podle něj byl včerejšek „důležitým milníkem".
  • Nicméně ani on si není jistý, že je situace v zemi dostatečně stabilizovaná.
  • Varoval iráckou vládu, že ji čeká „nesnadné období".V Iráku nadále setrvává na 130 tisíc amerických vojáků, kteří ode dneška nebudou zasahovat, pokud je o to nepožádá irácká strana.
  • Úplně stáhnout by se měli do konce roku 2011.
„Nezávislý Irák? O tom zatím nemůže být řeč"
Lidové noviny, 2. července 2009
reuters
http://www.lidovky.cz/nezavisly-irak-o-tom-zatim-nemuze-byt-rec-f1o-/ln_noviny.asp?c=A090702_000031_ln_noviny_sko&klic=232329&mes=090702_0

Tohle částečné stažení se okupantů mimo města připomíná sovětskou okupaci Československa po roce 1968, s tím, že ta sovětská neměla za sebou statisíce mrtvých.( Podle Information Clearing House bylo za dobu války k dnešku zabito 1,331,578 Iráčanů a 4,321 úředně přiznaných mrtvých Američanů, válka stála celkem $683,193,325,304. https://mail.google.com/mail/?hl=cs&zx=17wg2b33dysbh&zx=1dfzr7kb0lvmn&shva=1#inbox/12238599c6c3701b )
Sovětští okupanti se taky stáhli, hned po příchodu a diskusi s českými občany, na předem připravené pozice a jak bylo dvacet let dlouhých, člověk sovětského vojáka nezahlédl.
V Iráku teď zřejmě taky nastává období "normalizace". Za tu dobu by se Iráčané měli naučit okupanty milovat. Pokud se to podaří, bylo by nesmyslem aby Američané z Iráku vůbec odcházeli. Kdo by nechtěl žít na hromádce s milovaným. Zatím však Američané musejí bojovat, aby zajistili pořádek. Nepořádek vzniká odporem vůči okupantům. Kdyby okupanti odešli, nebyl by důvod proti nim bojovat, a tak jim nezbývá než zůstat. Už taky proto, že v Iráku jsou mraky ropy a plynu. Krom toho se ještě nenaplnil sen neoconů, že invaze do Iráku jej přemění na spojence Izraele a základnu pro nátlak na změnu režimů v dalších musimských státech, zejména v Syrii a Íránu
Že by se vloudila hořká strategická chybička? (http://www.consortiumnews.com/2009/070109.html ).

Žádné komentáře: