03 července, 2009

Lžeme o Paroubkovi, "nepřiznal" zpravodaj LN

Dnes v Lidových novinách:

TEHERÁN Íránský režim dál zvyšuje tlak proti zahraničním novinářům, kteří ještě v zemi zůstávají.
  • A přes velká omezení pokračují v předávání informací o odporu opozice proti průběhu červnových prezidentských voleb.
  • Nedávno zatčeného zpravodaje amerického týdeníku Newsweek Kanaďana Maziara Bahariho zřejmě pod pohrůžkami donutili, aby se veřejně přiznal k záměrnému šíření lživých informací o Íránu.
  • „Západní média jsou součástí kapitalistické mašinérie a liberálně demokratických vlád Západu.
  • Když přijde západní novinář do Íránu, stejně jako politik nebo nějaký odborník je nucen jednat podle západního rozvrhu,“ uvedl.
  • „Pro takovou osobu jsou zájmy Západu, který využije každé příležitosti postavit se Íránu, nejpřednější,“ řekl Bahari.
  • Jednal jsem v zájmech Západu, rozdmýchával nepokoje a lhal za peníze o Íránu“ přiznal se údajně k „protistátním zločinům“ Bahari na tiskové konferenci, o níž informovala íránská agentura Fars.
  • Podle výpovědi Bahariho jsou západní novináři součástí plánu, který má vést k pádu režimu v Íránu - nejdříve měly být zpochybněny náboženské autority, pak šířeny informace, že režim nemá podporu obyvatelstva a nakonec měla být už předem zpochybněna regulérnost voleb.
  • Dvaačtyřicetiletý Bahari se měl také přiznat, že na pádu íránského režimu pracoval pro peníze.
  • Redakce Newsweeku informace popřela.
  • „Psal pro nás dlouhé roky bez jakýchkoli skrytých úmyslů,“ uvedl šéf jeho pařížské pobočky Chris Dickley.
  • Organizace Amnesty International označila zprávu o Bahariově výpovědi za pouhou součást íránské propagandy.
Lžeme o Íránu, „přiznal“ zpravodaj Newsweeku
Lidové noviny, 3. července 2009
lup
http://www.lidovky.cz/lzeme-o-iranu-priznal-zpravodaj-newsweeku-fju-/ln_noviny.asp?c=A090703_000035_ln_noviny_sko&klic=232347&mes=090703_0

Není podstatné, jestli onen západní novinář to přiznal sám, nebo byl nucen to přiznat. Podstatné je, že citované výpovědi přesně charakterizují skutečnost, že západní média jsou součástí kapitalistické mašinérie a liberálně demokratických vlád ("režimů"?) Západu, a že západní novináři jsou součástí plánů k svržení režimů (vlád?) tu v Íránu, tu jinde.
Už invaze do Iráku měla, podle plánů neoconů, vytvořit základnu pro změny režimů zejména v Syrii a Íránu, v souladu s ambiciózním plánem (Project of the American Century) na trvalou US dominanci nad planetou. (http://www.consortiumnews.com/2009/070109.html) Vloudily se chybičky a plán vázne. Není ale důvod se obávat, že byl odložen k ledu.
Tu novinářskou řeholi známe i z našich malých domácích poměrů. Také u nás např. pravicoví novináři využívají každé příležitosti postavit se Paroubkovi a ČSSD a píší o nich bez jakýchkoliv postranních úmyslů za peníze tak, aby to zmařilo jejich šance na volební vítězství.
Je to tak, i kdyby byli přinuceni to přiznat.

Žádné komentáře: