22 prosince, 2006

Postupné cíle

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Mezi prezidentem Václavem Klausem a premiérem Mirkem Topolánkem vypukl boj, jaký ani v jejich dlouhodobě napjatých vztazích nemá obdoby.
Šéf ODS včera na Hrad přinesl seznam ministrů své trojkoaliční vlády a očekával, že Klaus kabinet schválí.
Prezident ho ovšem vypoklonkoval s tím, že Topolánek pro vládu nemá vyjednanou důvěru.
Prezident nejprve znovu připomněl svůj říjnový postoj, že nejmenuje vládu opřenou o přeběhlíky.
Většina koaličních politiků se přitom domnívá, že z hlediska ústavy nemá Klaus jinou možnost, než dříve či později kabinet tak, jak ho včera Topolánek navrhl, jmenovat.
„Prezident z ústavy nemá jinou možnost, než konat.
„Očekával bych, že hlava státu nebude vedena osobními důvody. Nebude se chovat jako soukromá osoba, ale jako ústavní činitel bude respektovat ústavu,“ komentoval Klausův krok pro ČTK lídr zelených Martin Bursík.
Klausův postoj naopak ocenili sociální demokraté. Koaliční vládu ale zatím ČSSD tolerovat nechce.
Topolánek má ve sněmovně podporu jen sta hlasů
Z diskuse:
Je to smutné, chovat se takto ubohým způsobem. Pan prezident má historickou možnost zbavit nás vředu okresního tajemníka Paroubka, ale zřejmá patologická touha naparovat se v Lánech je silnější.
Pan president přece nevyhlásil válku ODS, ale hloupému a neschopnému Topolánkovi! A za to mu patří dík!

Klaus vyhlásil ODS válku
22. prosince 2006, Lidové noviny
PETR KOLÁŘ, LUKÁŠ DOLANSKÝ


Vypadá to na nějaký spor prezident verzus ODS, ale já si myslím, že se mýlíte. Je to dobře promyšlené. Přece si vládu, když už ji máme v hrsti, nenecháme shodit v parlamentu a nedáme tak šanci socanům. Naopak, musíme klamat tělem, třeba i sociálně-lidskou tváří, a pak všechny poslat do pr…, jak učí náš mladý klasik. Takhle to musíme dotáhnout až do odkývnutí cizí správy republiky skrze vojenskou základnu. To bezpodmínečně. A když splníme tento základní cíl, tak proč už ty hrátky s vládou-nevládou dotahovat jen do příštích regulerních voleb? Mně by se líbilo přejít rovnou k zatím konečnému postupnému cíli: čtyřicet let vlády Modré šance v demisi.

Žádné komentáře: