22 prosince, 2006

Ani Vlk to neuhlídá

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Gotická soška madony, kterou těsně před komunistickým pučem předal do opatrování Čechům v zahraničí kardinál Josef Beran, se po šedesáti letech vrátila do Prahy.
· Kardinálu Miloslavu Vlkovi ji včera odevzdala bývalá krasobruslařská hvězda Ája Vrzáňová.
· Sošku Panny Marie s děťátkem přivezla od krajanů ze Spojených států.
· „Jako matka doprovázející své děti šla Panna Maria s mnoha Čechy, kteří odcházeli do exilu.
· Odešla do svobodného světa, nyní se vrací domů, do svobodného Česka,“ uvedl Vlk.
· Gotická madona měla dobrodružnou cestu, prošla třemi kontinenty, byla ve čtyřech zemích a osmi různých městech.
· Dřevěná nekolorovaná soška zůstane přes Vánoce v kapli Arcibiskupského paláce, poté ji čeká expertiza, restaurování a později vystavení.

Krajané vrátili do Prahy vzácnou sošku
22. prosince 2006, Lidové noviny
Čtk


Nevím, nevím, vzhledem k tomu co se tady teď děje s kulturními památkami, snad by bývalo příhodnější sošku odklidit z republiky až před rokem 1989. Vypadá to tak, že komunistický režim přečkaly památky skoro jako v bavlnce, ale teprve až to prasklo jsme svědky neskutečného drancování kostelů, hřbitovů, muzejí, zámků, jako po nájezdu barbarů. Cosi jako moderní forma kolonialismu. Kolik například starých nenahraditelných pokladů zmizelo po tom vpádu do Iráku? Památkovody jako ropovody, všechno se to nejspíš nakonec sejde přes překupníky jako kořist v metropolích.

Snad si tu sošku Panny s děťátkem měli krajané ponechat v opatrování. Stejně se nejspíš zase vrátí třeba zrovna do Ameriky, ale to už nebude v jejich rukou ale třeba někde na mantlpísu soukromého krbu.

Žádné komentáře: