15 prosince, 2006

Nepřípadná okupace

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Téměř 38 procent Čechů je proti tomu, aby se země zapojila do systému protiraketové obrany.
Pro umístění celé protiraketové základny na českém území by byla zhruba pětina občanů a dalších 32 procent by souhlasilo s přítomností radarového systému bez raket.
· Podobný průzkum, který v říjnu provedla společnost CVVM, přitom zjistil, že s vybudováním americké protiraketové základny na českém území nesouhlasí více než tři pětiny lidí.
· Takzvaný protiraketový deštník by měl ochránit Spojené státy a jejich spojence před případnými raketami vypálenými z Íránu či ze Severní Koreje.
· Česká republika figuruje v úvahách Pentagonu v souvislosti s evropskou částí protiraketového deštníku společně s Polskem.
· Podle ministra zahraničí Alexandra Vondry rozhodnou Američané o případném umístění protiraketové základny v Evropě nejspíše na počátku příštího roku.

Průzkum: protiraketovou základnu odmítá 38 % lidí
15. prosince 2006, Lidové noviny
Čtk


Co to je za formulaci, že Američané o případném umístění základy rozhodnou příští rok? Znamená to, že do toho nemáme co mluvit? Očekává se, že tady budeme mít servilní vládu a konstruktivní poslance, kterých ptát se je formalita? Nic proti pomoci při ochraně Spojených států, pokud by to byl stát který se neprojevuje jako agresor, který jde z války do války ze zištných či světovládných důvodů, rozdává sankce a embarga dle libosti.Zřízení základny, byť jen radarové, bude nepochybně okupací. Česko si nebude moci dovolit rozhodnutí, která by nějak omezila americké „obranné“ zájmy či property na našem území.

Žádné komentáře: